Aliz
6 °C
14 °C

Rekonstruálták a világ első állatának genomját

2018.05.07. 15:29

Két brit tudós megkísérelte felrajzolni az állatok családfáját, hogy feltérképezzék, hogyan alakult ki az evolúció során egyetlen egysejtű organizmusból a fajok ma ismert kavalkádja – írja a Quartz.

A kutatók 62 fajt választottak ki a családfához, és elemezték a DNS-üket, hasonlóságok után kutatva, így létrehoztak egy 1,5 millió fehérjekódoló génből álló listát. Ez alapján 6331 gént azonosítottak, amelyek már a minden földi állat ősének számító fajban is megtalálhatók voltak.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerzői, Jordi Paps (Essexi Egyetem) és Peter Holland (Oxford Egyetem) arra jutottak, hogy az emberi genom génjeinek 55 százaléka jelen volt ebben az ősállatban, amely a feltételezések szerint 650 millió évvel ezelőtt élt. Hogy hogyan nézett ki vagy hogyan élt, azt ők sem tudják.

Arról is csak elméletek vannak, hogyan alakult ki az ősállatból a későbbi sok faj. Paps szerint a korai állatokban az új gének sokaságának robbanásszerű létrejötte a sok mutációt generáló környezet miatt történhetett, esetleg az ősi állatok hosszú időn át fokozatosan szedték össze ezeket az új géneket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?