Szilárda
-4 °C
3 °C

200 millió éves dínólábnyomokat dobáltak a tóba egy utahi park óvatlan látogatói

2018.05.08. 12:15

Egy közeli tóba dobálták a dinoszauruszok mészkőben fennmaradt 200 millió éves lábnyomait egy utahi természetvédelmi terület látogatói. A park igazgatója szerint az elmúlt fél év alatt vagy tíz nagyobb ősi raptorlábnyom tűnt el a parkból – írja az MTI.

A Red Fleet állami parkban több száz ősi raptorlábnyom maradt fenn. Josh Hansen parkigazgató arról számolt be, hogy maga is szemtanúja volt, amikor egy fiatal köveket dobált a tóba, és mikor odaért hozzá, két dínóujjnyom volt még nála.

A károk felmérése alapján az elmúlt fél évben nagyjából 10, körülbelül 8-43 centiméteres nagyságú dínólábnyom tűnt el. Sok dínónyom jól észrevehető a természetvédelmi területen, de akadnak kevésbé feltűnő nyomok is. A látogatók valószínűleg nem is vették észre, hogy milyen köveket dobáltak a tóba – mondta el a park szóvivője.

A kövek felkutatására búvárcsoport segítségét akarják kérni az illetékesek. Megelőzésként még több figyelmeztetést tesznek ki, amelyben a látogatókat arra kérik, hogy ne mozdítsák el a kődarabokat.

A manapság száraz és poros sivatagi területen egykor mocsár volt. A paleontológusok szerint a raptorok családjához tartozó dilophosaurusok lesben állva várták a szomjazó prédákat. Háromujjú lábuk nem fosszilizálódott, de Utahban úgy kezelik a nyomokat is, mintha megkövesedett maradványok lennének.

A rongálókat bűncselekmény miatt vonhatják felelősségre, bár egyelőre nem történt vádemelés. 2001-ben három tinédzsert állítottak a kiskorúak bírósága elé, mivel megrongáltak egy paleontológiai helyszínt a Red Fleet állami parkban.

A parkban évente 300 ezer látogató fordul meg.