A génjeinkben van, mennyire égünk le

2018.05.09. 08:36

Bizonyos gének határozzák meg, hogy az ember mennyire hajlamos a leégésre, és ennek eredményeként a bőrrák kialakulására – írja az MTI egy új kutatás alapján.

A szakemberek Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Hollandiában és az Egyesült Államokban élő és európai felmenőkkel rendelkező 180 ezer ember genetikai állományát megvizsgálva azonosítottak húsz olyan gént, amely összefüggésben van a leégés fokozott kockázatával. A Nature Communications szaklapban publikált tanulmány szerint a húsz gén közül nyolcat korábbi kutatások már összefüggésbe hoztak a bőrrák kialakulásával.

A genom legalább egy régiójában

arra utaló bizonyítékot találtunk, hogy a melanoma kialakulásában szerepet játszó gén a leégésre való hajlam fokozásával működik közre a folyamatban

– mondta Mario Falchi, a King's College London munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A napsugárzás rendkívül fontos a szervezet D-vitamin-termelése szempontjából. Ez a vitamin felel a csontok, a fogak és az izmok egészségéért, és a kutatók szerint a krónikus betegségek, akár még a rák kivédésében is segíthet. A napsugaraknak való túlzott kitettség azonban fájdalmas lehet rövid távon és veszélyes következményekkel járhat az egészségre nézve.

A tanulmány, amely a leégés genetikai hátterével foglalkozó eddigi legnagyobb vizsgálat, segít magyarázatot adni arra, hogy az azonos bőrtónusú emberek miért reagálhatnak eltérően a napsugárzásra: néhányan vörösre égnek, mások lebarnulnak. Az eredmények a bőrrák kockázati tényezőinek megismerésében is segíthetnek.

"Rendkívül fontos, hogy ezeket a géneket még részletesebben tanulmányozzuk, hogy megértsük miként járulnak hozzá a leégésre való hajlamhoz" – húzta alá Falchi. A kutató szerint a jövőben talán genetikai vizsgálattal is ki lehetne szűrni a kockázati csoportba tartozó embereket.  • Tippek
  • Bankszámla