Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokváros jövőre halasztotta az apokalipszist

2018.05.10. 10:38

A dél-afrikai Fokvárosban jövő évre tolták a nulladik napot, vagyis azt a dátumot, amikor gyakorlatilag elfogy a víz a városban, és milliók vízellátása válik kérdésessé – írja a Quartz.

Az agglomerációval együtt négymillió lakosú Fokvárost ugyanis emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja, ami miatt az első olyan igazán nagy város lehet a világon, ahol a vízhiány miatt hosszabb időre elzárják a csapokat. Ez azt jelentené, hogy a létfontosságú intézményeket leszámítva fejadagrendszer alapján osztanának vizet a lakosoknak. A város vezetése már hónapok óta komoly korlátozásokkal igyekszik menteni a menthetőt. A katasztrófa közeli helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A fokvárosi vízóra folyamatosan jelzi, mikor várható a nulladik nap eljövetele, és a visszaszámláló hosszú hónapokon át vészesen közeledett ehhez, de aztán február végén javult a helyzet, és júliusra tolták a dátumot. Most ezt módosították újra, és már nem is konkrét dátumot jelez, csak annyit, hogy jelen állás szerint valamikor 2019-ben várható a nulladik nap elérkezése.

A számláló a természetes párolgást és az emberi – városi, mezőgazdasági – vízhasználatot is figyelembe veszi, és a mostani enyhülés is mindkét tényező együttes hatásának köszönhető. Egyrészt az utóbbi időben az időjárás is megkönyörült a fokvárosiakon, és sok eső esett, másrészt a fejenkénti napi 50 literes vízkorlátozás is segített a vízfogyasztás visszafogásában. A mostani fejlemények hatására a szigorú korlátozás is enyhülésnek indulhat, ami viszont újabb eszkalációhoz vezethet.

A válság pontos okáról máig nincs konszenzus, feltehetően a klímaváltozás, a rossz infrastrukturális tervezés és hibás politikai döntések is közrejátszottak benne. Az egyik fő tényező az lehet, hogy a város víztározó kapacitása nem tartotta a lépést a népességnövekedéssel: 1995 és 2018 között a lakosságszám 2,4 millióról 4,3 millióra nőtt, ami 79 százalékos gyarapodás, miközben csak egyetlen új víztározó nyílt (2009-ben), mindössze 15 százalékkal növelve a vízkapacitást.