Árpád
-2 °C
4 °C

Hawaii 2045-ig megszabadulna a fosszilis energiától

2018.05.10. 00:27

Hawaii kedden két olyan törvénytervezetet fogadott el, ami azt a célt tűzte ki, hogy az állam 2045-ig szabaduljon meg a fosszilis energiától, és az energiaellátását csak megújuló energiaforrásokból oldja meg – írja a Quartz.

Az USA Csendes-óceánon fekvő tagállamát elég komolyan fenyegeti a tengerszint emelkedése, ami a becslések alapján a közeljövőben 19 milliárd dollárnyi kárt okozhat a szigetcsoporton magántulajdonban lévő ingatlanokban, a köztulajdonban lévő infrastruktúrát ért károkat is figyelembe véve pedig még ennél is nagyobb lehet a kár.

Az elfogadott törvényekben egyelőre nem sok konkrétum van, faültetésekre és a termőföld minőségének javítására vonatkozó kezdeményezések szerepelnek benne, illetve létrehoznak egy akciócsoportot, aminek 2023-ig ki kell dolgoznia, hogy pontosan milyen technológiák segítségével fog az állam megszabadulni a fosszilis energiától. A törvények alapján arra is lehetőség van, hogy az állam olyan piaci alapú megoldásokat alkalmazzon, mint a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó kvótakereskedelem, amit Kalifornia is alkalmaz például.

Az USA államai közül eddig Rhode Islandnek volt a legambiciózusabb terve a klímaváltozás hatásainak enyhítésére: az 1990-es kibocsátási szintet 2050-ig 85 százalékkal szeretnék csökkenteni. A Maldív-szigetek 2020-ra, Costa Rica 2021-re, Norvégia 2030-ra, Izland 2040-re, Svédország 2045-re, Új-Zéland pedig 2050-re tervez megszabadulni a fosszilis energiától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?