Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szökött aszteroidát találtak a Kuiper-övben

2018.05.10. 13:50

Először észleltek szénben gazdag aszteroidát a Kuiper-övben, az objektum segítheti a Naprendszer történetének megismerését – írja az MTI.

A Neptunusz pályáján túli keringő jeges törmelékhalmazban felfedezett aszteroida összetétele arra utal, hogy nem ott alakulhatott ki. Feltehető, hogy a 300 kilométer széles objektum az óriás bolygók közötti pályájáról vetődött ki a Naprendszer történetének korai, változó időszakában.

Az aszteroida olyan távoli, hogy az elemzése több évig tartott.

Amikor megérkeztek az első adatok, azt hittük, valamit eltévesztettünk. Egyáltalán nem úgy nézett ki, mint a Kuiper-öv többi objektuma

– mondta Tom Seccull, a belfasti Queen's University kutatója.

Ebben a régióban a legtöbb égitest felszíne jeges. A 2004 EW95 jelű aszteroida azonban nemcsak szénben gazdag, hanem rétegszilikátokat, agyagot és zsírkövet is tartalmazó ásványokban is.

Ezek a jellemzők olyan aszteroidák esetében fordulnak elő, amelyek kőzete folyékony víz jelenlétében formálódott. Mivel a 2004 EW95 messze van a Naptól, mínusz 253 Celsius-fokos, így a felszínén lévő minden víz fagyott lehet. Ez arra utal, hogy valamikor felforrósodott, és a Nap közelében formálódhatott

– mondta Seccull.

"Ez az első bizonyíték a rétegszilikátok jelenlétére a Kuiper-övben" – jegyezte meg Rhian Jones, a Manchester Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

A Naprendszer kialakulásának egyik, a Grand Tack nevet viselő elmélete szerint a korai Naprendszer meglehetősen vad vidék volt: a Jupiter és a Szaturnusz először a Nap irányába mozdult el, majd visszatért jelenlegi pozíciójába. Ez a folyamat szétszórhatott a Naprendszer külső régióiba néhány olyan korai objektumot, melyek a gázóriások között alakultak ki. Seccull szerint több égitest is lehet a Kuiper-övben, amely hasonló a 2004 EW95 aszteroidához, de nagyon nehéz elegendő adatot szerezni róluk.

A NASA New Horizons missziója a tervek szerint 2019. január 1-jén fog találkozni a Kuiper-öv 2014 MU69 jelű, Ultima Thule nevet viselő objektumával. A szakértők reményei szerint a misszió még több információval szolgál majd a külső Naprendszer e régiójának objektumairól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?