Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Szökött aszteroidát találtak a Kuiper-övben

2018.05.10. 13:50

Először észleltek szénben gazdag aszteroidát a Kuiper-övben, az objektum segítheti a Naprendszer történetének megismerését – írja az MTI.

A Neptunusz pályáján túli keringő jeges törmelékhalmazban felfedezett aszteroida összetétele arra utal, hogy nem ott alakulhatott ki. Feltehető, hogy a 300 kilométer széles objektum az óriás bolygók közötti pályájáról vetődött ki a Naprendszer történetének korai, változó időszakában.

Az aszteroida olyan távoli, hogy az elemzése több évig tartott.

Amikor megérkeztek az első adatok, azt hittük, valamit eltévesztettünk. Egyáltalán nem úgy nézett ki, mint a Kuiper-öv többi objektuma

– mondta Tom Seccull, a belfasti Queen's University kutatója.

Ebben a régióban a legtöbb égitest felszíne jeges. A 2004 EW95 jelű aszteroida azonban nemcsak szénben gazdag, hanem rétegszilikátokat, agyagot és zsírkövet is tartalmazó ásványokban is.

Ezek a jellemzők olyan aszteroidák esetében fordulnak elő, amelyek kőzete folyékony víz jelenlétében formálódott. Mivel a 2004 EW95 messze van a Naptól, mínusz 253 Celsius-fokos, így a felszínén lévő minden víz fagyott lehet. Ez arra utal, hogy valamikor felforrósodott, és a Nap közelében formálódhatott

– mondta Seccull.

"Ez az első bizonyíték a rétegszilikátok jelenlétére a Kuiper-övben" – jegyezte meg Rhian Jones, a Manchester Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

A Naprendszer kialakulásának egyik, a Grand Tack nevet viselő elmélete szerint a korai Naprendszer meglehetősen vad vidék volt: a Jupiter és a Szaturnusz először a Nap irányába mozdult el, majd visszatért jelenlegi pozíciójába. Ez a folyamat szétszórhatott a Naprendszer külső régióiba néhány olyan korai objektumot, melyek a gázóriások között alakultak ki. Seccull szerint több égitest is lehet a Kuiper-övben, amely hasonló a 2004 EW95 aszteroidához, de nagyon nehéz elegendő adatot szerezni róluk.

A NASA New Horizons missziója a tervek szerint 2019. január 1-jén fog találkozni a Kuiper-öv 2014 MU69 jelű, Ultima Thule nevet viselő objektumával. A szakértők reményei szerint a misszió még több információval szolgál majd a külső Naprendszer e régiójának objektumairól.