Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Newton mellé temetik Stephen Hawkingot

2018.05.11. 12:13

Sokszoros a túljelentkezés arra az ezer helyre, amelyet azok között sorsolnak ki, akik részt akarnak venni Stephen Hawking temetésén – írja az MTI. A jelentkezés szerdán kezdődött és egy hétig tart, de csütörtökre már ötven országból 12 ezer ember pályázott a férőhelyekre.

Hawking március 14-én halt meg cambridge-i otthonában 76 éves korában. Búcsúztatására, a március 31-én a cambridge-i St. Mary templomban megtartott gyászszertartásra a rokonok és a barátok mellett a tudós egykori kollégáit is meghívták. A világhírű elméleti fizikus hamvait június 15-én helyezik nyugalomra a Westminster Abbeyben, Isaac Newton sírja mellett. Newtont 1727-ben temették el, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is.

A korunk egyik legnagyobb elméjeként, az asztrofizika popsztárjaként is emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot.

Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist, ALS-ot) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait. Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Hawking számos kitüntetés birtokosa volt, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, harminchét évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék Lucas-professzori (tanszékvezetői) posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette.

Hawking tudományos munkásságának jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.