Ödön
2 °C
11 °C

Folyamatosan nő a HPV-fertőzések száma Magyarországon

2018.05.12. 10:59

Balázsy Károly szülész-nőgyógyász szerint folyamatosan emelkedik Magyarországon a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések és elhalálozások száma – írja az MTI.

A szakorvos az M1 csatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, a HPV által okozott megbetegedések lehetnek alacsony és magas kockázatúak, előbbibe a jóindulatú bőr- és nyálkahártya-elváltozások, utóbbiba a rákos megbetegedések tartoznak. Hangsúlyozta, sokan nem is tudnak a HPV-ről, nem hallottak róla, pedig a szűrése kiemelten fontos lenne férfiaknál és nőknél egyaránt.

A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, és ez a vírus okozza a legtöbb rákos halálozást a nők körében. Mivel szemölcsöket is kiválthat a nemi szerveken és rákot okozhat a szájüregben, a hímvesszőn és a végbélben is, a védőoltást mindkét nemnek ajánlják. A HPV elleni tartós védelemhez a korábban ajánlott három helyett már két védőoltás is elég a 11-14 évesek körében.

A jelenségre most egy Budapestről Dublinba tartó, 2300 kilométeres kerékpártúrával is szeretnék felhívni a figyelmet.

Mint Balázsy elmondta, a HPV szűrésére ma már három lehetőség is van: lehet vásárolni önmintavételi tesztet, rákszűrésre is el lehet menni szakorvoshoz és egy Magyarországon kifejlesztett módszerrel kideríthető az is, hogy fertőződés esetén elkezdte-e a vírus a daganatos sejtek kialakítását.