Erzsébet
1 °C
4 °C

Hiába erőlködnek a tudósok, amíg 800 ezer magyar szerint a Nap kering a Föld körül

2018.05.12. 10:38

Az álhírek a kevésbé átlátható társadalmakban gyorsabban terjednek. Ennek a hierarchikus rendszereket építő vezetők akár örülhetnek is, de a tekintélyelvűség leépítésének éppen a tudományos eredmények álhírekkel szembeni térnyerése a leghatékonyabb eszköze – idézi a Qubit a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete által szervezett pénteki konferenciáról szóló beszámolójában Sipos Júliát, a BCE tudománykommunikációs referensét.

Velics Gabriella szociológus arról beszélt, hogy a magyar felsőoktatásban a kommunikáció szakos hallgatók még mindig egy 1965-ös kritériumrendszer alapján tanulják, mitől fontos egy hír, holott a klasszikus hírérték ma már nem feltétlenül elég, hogy a sajtó figyelmét felkeltsék a fontos tudományos eredmények.

A tálalásban olyan praktikák segíthetnek, ha az adott eredményt meglepetésként, esetleg véletlen felfedezésként tálalják; ha pozitív asszociációkat kelt (például gyógyít valamit); nem árt az se, ha egy tudóscelebbel adható el; illetve jól osztható a közösségi médiában. Nem ártana az sem, ha a kutatók saját felelősségüknek is éreznék az eredményeik tolmácsolását a szélesebb közönségnek, de ez manapság gyakran inkább nyűgként élik meg. Ferenc Viktória nyelvész szerint ezt maga az intézményrendszer se motiválja, mert amíg a szakcikkeket díjazza, az ismeretterjesztést jóval kevésbé.

A konferencián előadott Fábri György, az ELTE társadalmi kommunikáció kutatócsoportjának vezetője is, aki ismertette a magyarok tudományos ismereteiről szóló felmérését. Az eredményei arról tanúskodnak, hogy nagyon sok tennivaló van még az ismeretterjesztés és tudománynépszerűsítés terén: Magyarországon például 800 ezer ember úgy tudja, a Nap kering a Föld körül – írja a Qubit. További részletek a lap beszámolójában olvashatók.

Az tudósok ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő tevékenységének fontosságát Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is kiemelte az MTA hétfői közgyűlésén tartott beszédében, amelyben egyúttal bejelentette az áltudományok elleni küzdelem legújabb akadémiai fegyverét: egy kifejezetten ennek a célnak szentelt új oldalt, a tudomany.hu-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?