Tibor
2 °C
8 °C

A világ első papírpénzének kőbe vésett mására bukkantak Kínában

2018.05.13. 17:21

A világ első papírpénzének tartott kínai csiaozi (jiaozi) kőbe vésett mására bukkantak a délnyugat-kínai Csungking térségében - ezt jelentették be kínai régészek az MTI híre szerint. A csiaozit az északi Szung-Dinasztia (960-1127) nyomtatta és a szakértők szerint ez a fizetési kötelezvény volt a világ első papírpénze.

Teng Csi-ping, a központ régésze elmondta, hogy a kőbe vésett csiaozira az UNESCO világörökségi listáján lévő tacui Sziklatemplomban egy kőfeliraton bukkantak. A papírpénz mellett több mint 40 pénzérme elnagyolt vésetét is megtalálták a kövön.  A régészeti lelőhelyen gyakran találnak ősi fémpénzek kőbevésett mását, de

ez az első alkalom, hogy papírpénzvésetre bukkantak a régészek.

A csungkingi Tacu körzetben több mint 50 ezer sziklametszet és faragás található a 9-13. századból. A területet 1999-ben vette fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes testülete.    

A papírgyártás feltalálásával, korszerűsítésével Kínában jelentek meg először a papírpénzek őseinek tekinthető váltók. A Szung-dinasztia korában, amely a kínai történelem egyik legnagyobb gazdasági virágkora volt, a fémpénz már nem felelt meg a gazdaság igényeinek. A csiaozik 1020 körül jelentek meg, mint fizetési kötelezvények.