Friderika
13 °C
29 °C

Összefügg a balkezesség és az alacsony születési súly

2018.05.16. 17:30

Összefüggést mutatott ki a balkezesség és az alacsony születési testsúly között egy finn, holland és japán szakemberekből álló kutatócsoport – írja az MTI.

Korábbi tanulmányok is sugalltak már kapcsolatot a balkezesség és az alacsony születési testsúly között, a mostani kutatás során a szakemberek éppen emiatt akartak több bizonyítékot gyűjteni a születési súly és a jobb- vagy balkezesség közötti kapcsolatról.

A kutatók két óriási születési adatbázist elemeztek, egyet Hollandiából, egyet pedig Japánból és mivel korábbi kutatások már kimutatták, hogy a balkezesség gyakoribb az ikreknél és még gyakoribb a hármas ikreknél, ezért a kutatók kizárólag az utóbbiakra fókuszáltak a tanulmányukban. Az adatbázisokat a 33 hétre született hármas ikrekre szűrték le, ez Hollandiában 947, Japánban 1305 hármas ikreket jelentett.

A kutatók az elemzés során megállapították, hogy a jobb- és balkezes gyerekek születési átlagsúlya eltért egymástól. 

  • Hollandiában a balkezes gyerekek 1,79 kilogrammal,
  • a jobbkezesek pedig 1,903 kilogrammal jöttek a világra,
  • Japánban pedig a balkezes gyerekek születési súlya 1,599 kilogramm,
  • míg a jobbkezeseké 1,727 kilogramm volt.

Az eredmények szerint sem az anya életkora, sem a születési sorrend nem befolyásolta a gyerekek balkezességét, emellett pedig azt is megállapították, hogy a balkezes gyerekeknél lassabban fejlődtek a motorikus képességek.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, ez nem jelenti azt, hogy az alacsony születési súly lenne a balkezesség egyetlen oka, hiszen azt már eddig is tudni lehetett, hogy az örökletesség is szerepet játszik benne, a balkezes embereknek nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyereke.