Ödön
2 °C
11 °C

Összefügg a balkezesség és az alacsony születési súly

2018.05.16. 17:30

Összefüggést mutatott ki a balkezesség és az alacsony születési testsúly között egy finn, holland és japán szakemberekből álló kutatócsoport – írja az MTI.

Korábbi tanulmányok is sugalltak már kapcsolatot a balkezesség és az alacsony születési testsúly között, a mostani kutatás során a szakemberek éppen emiatt akartak több bizonyítékot gyűjteni a születési súly és a jobb- vagy balkezesség közötti kapcsolatról.

A kutatók két óriási születési adatbázist elemeztek, egyet Hollandiából, egyet pedig Japánból és mivel korábbi kutatások már kimutatták, hogy a balkezesség gyakoribb az ikreknél és még gyakoribb a hármas ikreknél, ezért a kutatók kizárólag az utóbbiakra fókuszáltak a tanulmányukban. Az adatbázisokat a 33 hétre született hármas ikrekre szűrték le, ez Hollandiában 947, Japánban 1305 hármas ikreket jelentett.

A kutatók az elemzés során megállapították, hogy a jobb- és balkezes gyerekek születési átlagsúlya eltért egymástól. 

  • Hollandiában a balkezes gyerekek 1,79 kilogrammal,
  • a jobbkezesek pedig 1,903 kilogrammal jöttek a világra,
  • Japánban pedig a balkezes gyerekek születési súlya 1,599 kilogramm,
  • míg a jobbkezeseké 1,727 kilogramm volt.

Az eredmények szerint sem az anya életkora, sem a születési sorrend nem befolyásolta a gyerekek balkezességét, emellett pedig azt is megállapították, hogy a balkezes gyerekeknél lassabban fejlődtek a motorikus képességek.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, ez nem jelenti azt, hogy az alacsony születési súly lenne a balkezesség egyetlen oka, hiszen azt már eddig is tudni lehetett, hogy az örökletesség is szerepet játszik benne, a balkezes embereknek nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyereke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?