Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Újra bölénycsordák kóborolhatnak az indiánok földjein

2018.05.17. 14:38

Új programot indít a Yellowstone Nemzeti Park azzal a céllal, hogy új, betegségmentes bölénycsordákat hozzanak létre szerte az Egyesült Államokban, írja az MTI. A fajmegőrzési program keretében áttelepítenek a nemzeti parkból bölényeket "megfelelő köz- és indián törzsi földekre azután, hogy a vadállatokat alaposan megvizsgálták, nem betegek-e". A program segítségével csökkenthetik a parkból elkóborolt olyan bölények számát is, amelyeket leölnek az esetleges betegségek terjesztése miatt aggódva.

A nemzeti park bölényállománya 2016-ban rekordnagyságú volt, 5500 egyedet tett ki, azóta mintegy 2300-at öltek le, valamint esett vadászat áldozatául. A kedden engedélyezett program első fázisában 91 bivalyt vizsgálnak meg, hogy szenvednek-e brucellózis betegségben, amely a nőstény állatoknál vetélést okoz, mondta Morgan Warthin, a Yellowstone szóvivője.

A negatív eredményű állatokat utána hónapokon át folyamatosan tesztelik, mielőtt átszállítják őket más nemzeti parkokba, vagy az északkelet-montanai Fort Peck Indián Rezervátumba, ahol elvégzik a betegségek tesztelésének utolsó fázisát. Ha betegségmentesek, továbbszállítják őket új élőhelyeikre, hogy új csordákat hozzanak létre a már ott lévők mellett fajmegőrzési és kulturális célokból. Az bölények első csoportja az év végére juthat végső élőhelyére. "A programnak nincs végső céldátuma, ez egy hosszú távú terv" - mondta a szakember.

A Buffalo Field Campaign nevű bölényvédő csoport ellenzi ezt a karanténjellegű programot, mert ők azt szeretnék elérni, hogy a bölények természetes vándorlással települjenek át és csordáik így erősödjenek meg az Egyesült Államok nyugati térségeiben. Attól tartanak, hogy a karanténprogramot arra használják, hogy a vadállatokat haszonállatokká változtassák, mondta szóvivőjük, Stephanie Seay.