Aliz
6 °C
14 °C

Valakik, valahol megint ózongyilkos freont gyártanak

GettyImages-167075906
2018.05.17. 10:03

Úgy tűnik, valahol a világban egy vagy több cég is megsérti az 1987-es montreali nemzetközi egyezményt, ami a freon gyártását tiltja az ózon és a légkör védelme érdekében. A freon (avagy fluor-triklórmetán, Freon-11, CFC-11 vagy R-11) egy klórozott-fluorozott szénhidrogén vegyület, amit 1987 előtt nagy mennyiségben gyártottak és rengeteg célra használtak, hogy csak két nagyon gyakori alkalmazást említsünk: dezodorok hajtógáza és hűtőgépek töltőgáza is leginkább freon volt. Egészen addig, míg a tudósok rá nem jöttek, hogy a freonnak – és a hozzá hasonló halogénezett szénhidrogén gázoknak – kiemelkedő szerepe van az üvegházhatás kialakulásában és az ózonréteg roncsolásában.

Az 1987-es tiltó nemzetközi egyezménynek jó hatása volt, folyamatosan csökkent a légkörben a CFC-gázok mennyisége - egészen mostanáig. Egy a Nature-ben megjelent friss tanulmány eredményei villámgyorsan végigsöpörtek a szaksajtóban és a tudományos lapokban: az előrevetített éve csökkenés üteme nem úgy alakul ahogy kellene, sőt, kifejezett emelkedés mérhető a légkörben.

Az új tanulmányban a NOAA (az amerikai óceán és légkörkutató hivatal, National Oceanic and Atmospheric Administration) kutatói kongatták meg a vészharangot. A jelenséget okozhatná az is, hogy öreg, kidobott hűtőgépek ezreiből, tízezreiből, vagy lerombol régi épületek klímarendszereiből szivárog az egykori kompressziós hűtőközeg, de a kutatók szerint ennek a freonforrásnak már leszálló ágban kellene lennie, nem okozhatna emelkedő tendenciát.

A kutatók időjárási és klímamodellek segítségével arra jutottak, hogy a legvalószínűbb magyarázat az emberi tényező. Az elemzett adatok arra utalnak, hogy valószínűleg Kelet-Ázsiában vannak olyan vegyipari üzemek, amik ismét freont gyártanak, a nemzetközi tiltóegyezményt megszegve.

A grafikonokból jól látszik a megforduló trend
A grafikonokból jól látszik a megforduló trend

A nyolcvanas években évi 350 000 tonna ózongyilkos freon került emberi közreműködéssel a légkörbe, ez a montreali egyezménynek hála a 2000-es évek elejére 54 000 tonnára csökkent. A kutatók szerint évi az 6500-13 000 tonnával megnövelt ázsiai kibocsátás pont elég sok ahhoz, hogy a most tapasztalt rossz irányba fordítsa a trendet.

Mivel érzékeny nemzetközi diplomáciai kérdésről van szó, a kutatók nagyon óvatosan fogalmaztak, nem nevezve meg egyetlen országot sem tanulmányukban, noha a ténylegesen szóba jöhető államok listája elég rövid.

Nyitókép: több ezer freonos hűtő egy londoni hulladékfeldolgozó lerakatban az ezredforduló környékén (Photofusion/UIG via Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?