Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három emelet mélyen rejtőzik az ország legbizarrabb gyűjteménye

P1000309
2018.05.19. 18:58

Valószínűleg sokan tudják, hogy a múzeumokban kiállított tárgyak az esetek többségében csak töredékét mutatják meg az adott múzeum teljes gyűjteményének. Abba viszont, hogy mekkora egy közgyűjtemény teljes valójában, nem szokott betekintést kapni a mezei múzeumlátogató. A helyzet az, hogy ilyen szempontból a jéghegyekhez hasonlítanak ezek az intézmények: a tárlókban a teljes gyűjtemény töredéke látható csak, a látogatók elől elzárt hatalmas raktárakban nagyságrendekkel több múzeumi tárgy pihen.

Így van ez a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) esetében is, ami tízmillió tételt őriz öt elkülönülő gyűjteményben (ez a nagyságrend a nagy európai múzeumok gyűjteményével vetekszik). Az MTTM raktáraiba sem lehet csak úgy bepillantani, szerencsénkre a National Geographic új sorozatának premier előtti vetítését egybekötötték egy ilyen látogatással: két muzeológus kíséretében le lehetett menni az őslénytani gyűjtemény és az állattár föld alatti raktárába, ami a Ludovika téri épület mínusz harmadik emeletén található.

Kapcsolódó

Lehet-e spoilerezni egy természetfilmet?

Megnéztem a NatGeo új sorozatának nyitó epizódját. Majdnem annyira kapkodtam a fejem, mint amikor először láttam a Ponyvaregényt.Az alábbi fotók segítségével olvasóink is betekintést nyerhetnek a részben rendkívül izgalmas, másfelől olykor bizarr múzeumi raktárba.

*Kenguru.