Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Három emelet mélyen rejtőzik az ország legbizarrabb gyűjteménye

P1000309
2018.05.19. 18:58

Valószínűleg sokan tudják, hogy a múzeumokban kiállított tárgyak az esetek többségében csak töredékét mutatják meg az adott múzeum teljes gyűjteményének. Abba viszont, hogy mekkora egy közgyűjtemény teljes valójában, nem szokott betekintést kapni a mezei múzeumlátogató. A helyzet az, hogy ilyen szempontból a jéghegyekhez hasonlítanak ezek az intézmények: a tárlókban a teljes gyűjtemény töredéke látható csak, a látogatók elől elzárt hatalmas raktárakban nagyságrendekkel több múzeumi tárgy pihen.

Így van ez a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) esetében is, ami tízmillió tételt őriz öt elkülönülő gyűjteményben (ez a nagyságrend a nagy európai múzeumok gyűjteményével vetekszik). Az MTTM raktáraiba sem lehet csak úgy bepillantani, szerencsénkre a National Geographic új sorozatának premier előtti vetítését egybekötötték egy ilyen látogatással: két muzeológus kíséretében le lehetett menni az őslénytani gyűjtemény és az állattár föld alatti raktárába, ami a Ludovika téri épület mínusz harmadik emeletén található.

Kapcsolódó

Lehet-e spoilerezni egy természetfilmet?

Megnéztem a NatGeo új sorozatának nyitó epizódját. Majdnem annyira kapkodtam a fejem, mint amikor először láttam a Ponyvaregényt.Az alábbi fotók segítségével olvasóink is betekintést nyerhetnek a részben rendkívül izgalmas, másfelől olykor bizarr múzeumi raktárba.

*Kenguru.