Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan a Naprendszer első valódi migránsbolygója

2018.05.21. 17:50

A Naprendszer első "állandó bevándorlójaként" azonosítottak egy bizonyos "2015 BZ509" jelzéssel ellátott aszteroidát, amely a Jupiter pályáján kering a Nap körül - méghozzá az összes többi égitesttel ellentétes irányban.

58dd2a641d0000cf3b7d1604.png

Eddig a Napot tavaly szeptemberben a legjobban megközelítő Oumuamuát tartották kutatók az első olyan ismert aszteroidának, amely egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett a Naprendszerbe. Egy, a Royal Astronomical Society folyóiratában hétfőn publikált kutatás (amit az MTI ismertetett) azonban rámutat, hogy míg az Oumuamua csak egy "átutazó migráns", amely 2020 körül elhagyja a Naprendszert, a három éve felfedezett aszteroida "állandó jelleggel letelepedett bevándorló" a bolygórendszerünkben.

Az amerikai, olasz és német csillagászok által az arizonai LBT-teleszkóp segítségével végzett kutatás vezetője, Fathi Namouni szerint a körülbelül három kilométer átmérőjű "2015 BZ509" nem sokkal a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből.

A kisbolygó bevándorló-eredetére az a perdöntő bizonyíték, hogy ha az aszteroida a Naprendszer szülöttje lenne, akkor a többi égitesttel megegyező irányban keringene a Nap körül.

És hogy mi késztet migrációra egy kisbolygót? Helena Morais, a kutatócsoport tagja szerint ez:

Más csillagrendszerekből származó kisbolygók migrációja azért fordul elő, mert a Nap csillagok egy csoportjában keletkezett, ahol mindegyiknek megvoltak a saját bolygói és kisbolygói. A csillagok közelsége, amelyet felerősített a bolygók gravitációs ereje, elősegítette aszteroidák bevonzását más csillagrendszerekből.

A tanulmány szerint a Naprendszer első "állandó és bevándorló" aszteroidájának felfedezése segíthet többet megérteni a bolygók keletkezéséről és a Naprendszer fejlődéséről. Ráadásul az továbbra is rejtély, hogy miért kering retrográd irányban a kisbolygó.