Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Eltűnhet az óriásszalamandra, de nem a tányérokról

shutterstock 767282089
2018.05.22. 15:31

Kínai eddig legnagyobb vadszámlálásán megállapították, hogy az élő kövületként ismert óriásszalamandrából már csak néhány maroknyi él a természetes élőhelyén.

A négy éven át tartó terepfelmérés során négy élőhelyen találtak egyedeket, ám a genetikai elemzés kimutatta, hogy azok nem őshonosak, tenyészetekből szabadulhattak ki - írja az MTI.

Ez a világ legnagyobb kétéltűje, a legnagyobb példányok 1,8 méteresek és 50 kilogrammot nyomnak

Nagyobb eséllyel találkozunk velük egy luxusétterem tányérján, mintsem a szabadban. Vadászatukat tiltják, ám a tenyészetekben milliószámra élnek. A kínai mezőgazdasági minisztérium támogatja az óriásszalamandrák szabadon engedését, ezzel viszont igencsak belekavarnak a természet rendjébe. 

A különleges állat ugyanis nem egyetlen faj, mint nemrég megállapították, hanem legalább ötféle. Szabadon engedésükkor ezt nem veszik figyelembe, így kerülnek vissza a természetbe az adott területen nem őshonos egyedek. Ez még nagyobb kockázatnak teszi ki az állat fennmaradását.

A kínai tudományos akadémia kutatója, Csing Cse szerint az óriásszalamandra védelmi stratégiáját meg kell újítani - írja a MTI. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) úgynevezett vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között tüntetik fel a különleges állatot.