Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnhet az óriásszalamandra, de nem a tányérokról

shutterstock 767282089
2018.05.22. 15:31

Kínai eddig legnagyobb vadszámlálásán megállapították, hogy az élő kövületként ismert óriásszalamandrából már csak néhány maroknyi él a természetes élőhelyén.

A négy éven át tartó terepfelmérés során négy élőhelyen találtak egyedeket, ám a genetikai elemzés kimutatta, hogy azok nem őshonosak, tenyészetekből szabadulhattak ki - írja az MTI.

Ez a világ legnagyobb kétéltűje, a legnagyobb példányok 1,8 méteresek és 50 kilogrammot nyomnak

Nagyobb eséllyel találkozunk velük egy luxusétterem tányérján, mintsem a szabadban. Vadászatukat tiltják, ám a tenyészetekben milliószámra élnek. A kínai mezőgazdasági minisztérium támogatja az óriásszalamandrák szabadon engedését, ezzel viszont igencsak belekavarnak a természet rendjébe. 

A különleges állat ugyanis nem egyetlen faj, mint nemrég megállapították, hanem legalább ötféle. Szabadon engedésükkor ezt nem veszik figyelembe, így kerülnek vissza a természetbe az adott területen nem őshonos egyedek. Ez még nagyobb kockázatnak teszi ki az állat fennmaradását.

A kínai tudományos akadémia kutatója, Csing Cse szerint az óriásszalamandra védelmi stratégiáját meg kell újítani - írja a MTI. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) úgynevezett vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között tüntetik fel a különleges állatot.