Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejünk fölött kering az Univerzum leghidegebb helye

2018.05.22. 13:49

Sokáig a porból és gázokból álló Boomerang Nebula volt a világ leghidegebb pontja, ahol nagyjából egy Kelvin a hőmérséklet, tavaly azonban sikerült ennél is hidegebbet teremteni egy földfelszíni laboratóriumban: 0,00036 Kelvin az új rekord.

A NASA azonban már útnak indította egy Cygnus űrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás felé a Hideg Atom Laboratóriumot (Cold Atom Laboratory, CAL), ahol a berendezések telepítése után 0,000000001 Kelvinre hűtenek majd le gázokat - írja a Popular Science.

Sokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint kint a világűrben.

A tudósok a Bose-Einstein kondenzátumokat akarják tanulmányozni ezen a szélsőségesen alacsony hőmérsékleten. Annyira lelassítanak atomokat, hogy azok szinte teljesen mozdulatlanok lesznek, és elkezdenek részecske helyett hullámként viselkedni.

Azért érdekli nagyon a tudósokat az űrállomáson zajló kísérlet, mert a földfelszínen létrehozott kondenzátumok csak a másodperc törtrészéig tarthatók fenn, a gravitáció nagyon bekavar. Abban bíznak, hogy az űrállomás fedélzetén legalább pár másodpercen át megfigyelhetik a szuperlassú atomokat.

A berendezések naponta 6,5 órán át működnek majd, és a NASA eddig hét javaslatra bólintott rá. A laboratórium az aktuális tervek szerint 3 éven át működik majd, de ha érdemes, meghosszabbíthatják az élettartamát.