Huszonegy új fiatal kutatócsoportot támogat idén az MTA

2018.05.22. 17:08

Idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az MTI beszámolója szerint.

A Lendület-program az akadémia egyik legfontosabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős pályázata – mondta Lovász, aki szerint a fiatal kutatóknak kiírt kiválósági programnak köszönhetően az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

A 2009-ben indult kiválósági programban 2017-ig 143 kutatócsoport alakulhatott meg. Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra évente 823 millió forintot fog fordítani az MTA.

2018-ban az MTA összesen 3,54 milliárd forintot költ a Lendület-kutatócsoportok támogatására.

Idén 105 érvényes pályázat érkezett a programra. A nyerteseket 2018-ban is két fordulóban választották ki az öt évre szóló támogatásra. Az új kutatócsoportok közül nyolc az akadémiai kutatóhálózatban, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját.

A nyertes pályázatok között hét a matematika és természettudományok, nyolc a bölcsészet- és társadalomtudományok, hat pedig az élettudományok területéről érkezett – mondta Lovász László, aki kitért arra is: idén az eddigieknél több, összesen öt női kutató van a Lendület-győztesek között.

Az MTI a teljesség igénye nélkül szemezget a nyertes pályázatok közül.

Bölcsészettudományok:

 • Bárth Dániel (ELTE) történeti-folklorisztikai kutatócsoportja a 18-20. századi magyarországi és erdélyi kisközösségekben szolgáló alsópapság mentalitását, világképét és szerepét fogja kutatni.
 • Földváry Miklós István nyertes pályázata a középkori római típusú liturgiaváltozatok rendszertanának feltérképezését és a magyar szertartáskönyvek ebben elfoglalt helyének meghatározását tűzte ki célul.
 • Tóth Zsombor a magyar mellett román és szlovák kutatókból álló csoportjával a hosszú reformációt, Erdély és a Magyar Királyság 1500 és 1800 közötti felekezeti változásait fogja vizsgálni.

Matematika és természettudományok:

 • Mosonyi Milán és ötfős kutatócsoportja a kvantum divergenciáknak a kvantum-információelméletben betöltött szerepét fogja kutatni.
 • A Németországból hazatérő Batáry Péter vezetésével táj- és természetvédelmi ökológiai kutatócsoport alakul meg.
 • Orbulov Imre Norbert a kiugróan jó mechanikai tulajdonsággal bíró kompozit fémhabok kutatását tűzte ki célul.
 • Berényi Antal pedig oszcilloterápiás kutatásokat fog folytatni új Lendület-kutatócsoportjával.

Élettudományok:

 • Az Egyesült Államokból hazatérő Bunford Nóra a serdülőkori és fiatal felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), illetve externalizációs zavarok kutatását tűzte ki célul új Lendület-kutatócsoportjával.
 • Enyedi Balázs és kutatócsoportjának célja a szövetsérülés-gyulladást eredményező mechanizmusok vizsgálata lesz.
 • Horváth Péter kutatócsoportja biológiai folyamatokat és mintákat kísérel meg feltérképezni mesterséges intelligencia által vezérelt eszközökkel.


 • Bérelnék
 • Személyi kölcsön