Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huszonegy új fiatal kutatócsoportot támogat idén az MTA

2018.05.22. 17:08

Idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az MTI beszámolója szerint.

A Lendület-program az akadémia egyik legfontosabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős pályázata – mondta Lovász, aki szerint a fiatal kutatóknak kiírt kiválósági programnak köszönhetően az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

A 2009-ben indult kiválósági programban 2017-ig 143 kutatócsoport alakulhatott meg. Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra évente 823 millió forintot fog fordítani az MTA.

2018-ban az MTA összesen 3,54 milliárd forintot költ a Lendület-kutatócsoportok támogatására.

Idén 105 érvényes pályázat érkezett a programra. A nyerteseket 2018-ban is két fordulóban választották ki az öt évre szóló támogatásra. Az új kutatócsoportok közül nyolc az akadémiai kutatóhálózatban, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját.

A nyertes pályázatok között hét a matematika és természettudományok, nyolc a bölcsészet- és társadalomtudományok, hat pedig az élettudományok területéről érkezett – mondta Lovász László, aki kitért arra is: idén az eddigieknél több, összesen öt női kutató van a Lendület-győztesek között.

Az MTI a teljesség igénye nélkül szemezget a nyertes pályázatok közül.

Bölcsészettudományok:

  • Bárth Dániel (ELTE) történeti-folklorisztikai kutatócsoportja a 18-20. századi magyarországi és erdélyi kisközösségekben szolgáló alsópapság mentalitását, világképét és szerepét fogja kutatni.
  • Földváry Miklós István nyertes pályázata a középkori római típusú liturgiaváltozatok rendszertanának feltérképezését és a magyar szertartáskönyvek ebben elfoglalt helyének meghatározását tűzte ki célul.
  • Tóth Zsombor a magyar mellett román és szlovák kutatókból álló csoportjával a hosszú reformációt, Erdély és a Magyar Királyság 1500 és 1800 közötti felekezeti változásait fogja vizsgálni.

Matematika és természettudományok:

  • Mosonyi Milán és ötfős kutatócsoportja a kvantum divergenciáknak a kvantum-információelméletben betöltött szerepét fogja kutatni.
  • A Németországból hazatérő Batáry Péter vezetésével táj- és természetvédelmi ökológiai kutatócsoport alakul meg.
  • Orbulov Imre Norbert a kiugróan jó mechanikai tulajdonsággal bíró kompozit fémhabok kutatását tűzte ki célul.
  • Berényi Antal pedig oszcilloterápiás kutatásokat fog folytatni új Lendület-kutatócsoportjával.

Élettudományok:

  • Az Egyesült Államokból hazatérő Bunford Nóra a serdülőkori és fiatal felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), illetve externalizációs zavarok kutatását tűzte ki célul új Lendület-kutatócsoportjával.
  • Enyedi Balázs és kutatócsoportjának célja a szövetsérülés-gyulladást eredményező mechanizmusok vizsgálata lesz.
  • Horváth Péter kutatócsoportja biológiai folyamatokat és mintákat kísérel meg feltérképezni mesterséges intelligencia által vezérelt eszközökkel.