Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb bizonyítékot találtak a titokzatos kilencedik bolygó létezésére

2018.05.22. 23:41

Korábban is találtak már arra utaló jeleket a csillagászok, hogy a Naprendszer külső tájékán, jóval a Plútón túl található egy kilencedik, ma még ismeretlen bolygó. Egy újonnan felfedezett aszteroida tovább erősíti ezt a feltételezést – írja a Popular Science.

Kuiper-öv nevű, Neptunuszon túli kisbolygóövben keringő kilencedik bolygó elméletét még 2016 elején jelentette be Mike Brown, a Caltech csillagásza (aki mellesleg a korábbi kilences bolygó, a Plútó visszaminősítését is kezdeményezte).

A távoli bolygójelöltet közvetlenül azóta se sikerült megfigyelni, mert ehhez nincsenek is még elég jó műszereink.  A kutatók a Kuiper-öv kisebb jeges objektumaira gyakorolt hatásából következtettek a létezésére. Ezeknek a Naphoz képest döntött pályája egy masszívabb égitest jelenlétére utal, amelynek a gravitációs mezője torzítja a közelben elhaladó objektumok keringését. Márpedig a mérhető pályamódosulásokból a kutatók arra következtetnek, hogy a legvalószínűbb magyarázat egy bolygó, amelynek a tömege a Föld és a Mars közé tehető.

A legújabb bizonyíték, amely alátámasztja ezt az elképzelést, a 2015 BP519 nevű aszteroida felfedezése. Magát az égitestet három évvel ezelőtt azonosították, és éppen olyan fura elliptikus alakú és döntött állású pályán kering a Nap körül, amilyenre a kilencedik bolygó léte alapján a kutatók következtettek.

A felfedezéstől maga Mike Brown is izgalomba jött, szerinte ez az aszteroida az eddig hiányzó kapocs a már ismert távoli elliptikus pályájú és közelebbi döntött pályájú objektumok között. Bár más magyarázatok se zárhatók ki, amelyek a pályája torzításáért felelősek, jelenleg magasan a kilencedik bolygó tűnik a legvalószínűbbnek a kutatók szerint.

A Michigani Egyetem Juliette Becker által vezetett kutatócsoportja által azonosított aszteroida pályája a Naprendszer síkjához képest 54 fokban döntött. Ezen kívül azt lehet még tudni róla, hogy törpebolygó méretű lehet, és a Földnél nagyjából 450-szer távolabb kering a Naptól. Ez az első olyan objektum a Kuiper-övben, amelyet már a kilencedik bolygó hipotézisének megszületése után térképeztek fel.