Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiakadt az Ariane vezetője a SpaceX árain

2018.05.23. 14:42

Jól bevált szereplő az űriparban a francia Ariane Group, a NASA velük fogja felbocsátani a több milliárd dollárt érő James Webb távcsövet, a fokozódó versenyben azonban egyre nehezebb a dolguk, a SpaceX ugyanis jóval alacsonyabb áron dolgozik.

A Der Spiegel hozott le egy interjút Alain Charmeau-val, az Ariane vezérigazgatójával, akit igencsak zavar, hogy a SpaceX nagyon jó fizetséget kap az USA kormányától, felbocsátásonként 100 millió dollárt számláznak ki, mindenki másnak azonban a többi piaci szereplőnél jóval alacsonyabb áron, 62 millió dollárért vállalják ugyanezt a feladatot.

Az Ariane 5 rakéták ezzel nem tudnak versenyre kelni, és a még fejlesztés alatt álló Ariane 6-tal is körülbelül 25 százalékkal drágábbak lesznek a felbocsátások, mint a SpaceX-nél.

Az Ariane főnöke a rakéták újrahasznosításáról is beszélt, és nem volt meggyőződve arról, hogy ez a megoldás valóban olcsóbb, és nem veszít ezen pénzeket a SpaceX. Charmeau szerint az Ariane nem bocsát fel olyan gyakran rakétákat, hogy kifizetődő legyen az újrahasznosításra pénzt áldozni.

Ha nem lennének garantált megrendelések az európai kormányoktól, az az Ariane létét fenyegetné - mondja Charmeau. Az Ariane 6 legyártásának akkor van értelme, ha 2021-ben legalább öt, 2022-ben legalább nyolc felbocsátás lesz vele. Charmeau gyakorlatilag azt mondja, azért nem készítenek újrahasznosított rakétát, mert az túl hatékony lenne, és nem lenne munkája a rakétagyártóknak.