Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínai óriásférgek támadják Franciaországot

2018.05.23. 10:11

Egy amatőr kertész véletlen felfedezéséből született tudományos cikk arról, hogy Franciaország kertjeit elkezdték meghódítani az idegen országokból származó ragadozó óriásférgek - írja a Quartz.

Ezek a laposférgek 27 centiméteresre megnőnek, méreggel kábítják el áldozataikat, például a hasznos földigilisztákat.

A kertész Pierre Gros először 2013-ban fotózta le a ragadozó laposféreg egyik nagyra nőtt példányát, és a kép eljutott a zoológus Jean-Lou Justine-hoz, aki először úgy reagált, „ilyen állat nincs is Franciaországban”. Trollkodásnak vélte a képet. Gros azonban nem tágított, újabb bizonyítékokkal állt elő, és sikerült meggyőznie a szakembert, hogy érdemes kivizsgálni az esetet.

Az elmúlt öt évben több száz bizonyítékot gyűjtöttek be Franciaország területéről, és végül öt különböző invazív féregfajt azonosítottak. Nyilván nemcsak a franciákat érinti a dolog, hanem Európa más oszágait is, és mint kiderült, a férgek nem mind Kínából érkeztek, hanem Új-Zélandról, Brazíliából, Ausztráliából és Pápua Új-Guinea területéről is jött pár egyed. 

Elképzelhető, hogy ezek a fajok több évtizede a kontinensen élnek, és csak mostanában ért el a szaporulat akkora létszámot, hogy az emberek gyakran találkoznak velük.