Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alagútfúrással kezdődhet az élet a Marson

2018.05.24. 10:51

Sok szempontból Elon Musk kezében van az emberiség jövője, már amennyiben a társadalom egyik fő távlati célja az, hogy megvesse lábát a Marson. Az egy dolog, hogy űripari vállalata, a SpaceX rakétája juttathatja el oda a bátor úttörőket, de a vállalkozó másik cége, az alagútfúró Boring Company is kulcsfontosságú lehet a marsi kolóniák túlélése szempontjából. Erről a SpaceX elnöke és operatív vezetője, Gwynne Shotwell beszélt a CNBC-nek adott interjúban

Az alagutak oldhatják meg a Marson az emberek lakhatási gondjait.

Persze nagyon romantikusan hangzik, hogy majd egy futurisztikus üvegkupola védelmében nézik az emberek a marsi naplementét, az viszont már kevésbé örömteli, hogy eközben elmebomlasztó, rákot okozó és termékenységet romboló mennyiségű kozmikus sugárzást kéne kibírnia a szervezetnek. Nem, az üveg ez ellen nem véd.

A Marsnak nincs mágneses mezeje, és a légkör sokkal vékonyabb, mint a Földön, ezért igen komoly mesterséges sugárvédelmet kell teremteni. Az űrhajók burkolatába épített anyagból lehetne ilyen pajzsot építeni, ám ez igen drága mulatság.

Az alagútfúró berendezést csak egyszer kell odavinni, nyilván némi pótalkatrésszel és kiegészítő eszközökkel, és onnantól újabb és újabb kilométeres alagutakat tudnak vésni a Mars talajába.