Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elromlott az időjárásfigyelő szuperműhold

2018.05.24. 12:48

A globális fölmelegedés, és úgy általában a földi időjárás megfigyelésében fontos feladat jutott a két hónappal ezelőtt felbocsátott GOES-17 műholdnak, de egy hűtési probléma miatt jelentősen csökkent az űrbéli eszköz értéke.

A GOES-17 az amerikai légkörfelügyeleti apparátus, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) második generációs időjárásfigyelő műholdflottájának a tagja. Munkája során nagy felbontású fotókat készít a földfelszínről, és eközben nyomon követi a tüzeket, villámcsapásokat és a naptevékenységet.

Néhány hete hibát fedeztek fel a GOES-17 legfontosabb műszerében - írja az Ars Technica. Az Advanced Baseline Imager nevű eszköz különböző hullámhosszokon készít felvételeket a Földről, a látható tartományon kívül például az infravörös spektrumban. Az utóbbit kellett kikapcsolni, mert az infravörös műszer csak 60 Kelvin (mínusz 213 Celsius-fok) hőmérséklet alatt használható, ám a hibás hűtőrendszer miatt ezt nem tudják garantálni.

Most azon törik a fejüket a NOAA szakértői, hogy miként tudnák a lehető legolcsóbban megoldani a problémát, mert az infravörös műszer nélkül egyáltalán nem olyan szuper ez a szuperműhold.