Erzsébet
1 °C
4 °C

Robotok fenyegetik a gyomirtós cégeket

2018.05.24. 09:37

A gyomirtó szerek hatalmas piacát fenyegeti a mezőgazdasági robotok újabb generációja, ami jót tesz majd a környezetnek, mert kevesebb vegyi anyagot fognak fölöslegesen kibocsátani - írja az MIT Technology Review.

Most a gyomirtás nagyjából úgy működik, hogy a gazdákodó beborítja az egész termőterületet valamilyen vegyi anyaggal, ami a gyomot elpusztítja, a terményt nem. Egyes országokban a termesztett növényeket genetikai módosítással teszik ellenállóvá a gyomirtó vegyszerrel szemben.

Képernyőfotó 2018-05-24 - 9.31.44.png

Az olyan robotok azonban, mint a svájci ecoRobotix, képesek szelektíven gyomot irtani. A gép úgy néz ki, mint egy négy keréken guruló napelem, kamerákkal pásztázza végig a területet, mesterséges intelligencia segít felismeni a betolakodó, haszontalan növényeket, és célzottan juttatja ki azokta a gyomirtót. 

Ezzel a huszadára lehet csökkenteni a vegyianyag-használatot.

A gyomortókra tehát ezután is szükség lesz, ám a robotikának hála nem feltétlenül kell módosítani a termények génjeit, és a természet vegyi terhelése is jelentősen csökken. Persze a vegyiüzemek is igyekeznek beszállni ebbe az új bizniszbe, nehogy a bevételük is a huszadára csökkenjen, és a robotok segítségével a felszínen tudják tartani magukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?