Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kozmikus szemétdomb a Plútó

pluto
2018.05.25. 11:20

Egyre nehezebb megmondani, hogy micsoda is valójában a Plútó, amit nemrég lefokoztak törpebolygóvá, most pedig kiderült, hogy csak egy nagy halom üstökös az egész. A legfrissebb elméletet a Plútó múltjáról az égitesten lévő óriási nitrogénjég gleccser, az óriási szívet formázó Szputnyik síkság közelebbi vizsgálata alapján állították fel - írja a Space.com.

Az amerikai Southwest research Insitute kutatói szerint a gleccser becsült nitrogéntartalma nagyjából akkora, mintha a Plútó egymilliárd üstökös és más Kuiper-övbéli objektum összegyúrásával jött volna létre. Chris Glein és Hunter Waite az után állították fel ezt az elméletet, hogy elemezték az európai Rosetta és az amerikai New Horizons küldetésekből származó adatokat.

Az Európai Űrhivatal (ESA) Rosetta küldetésében 2014 és 2016 között vizsgálták a Csurjumov-Geraszimenko üstököst, és egy szondát is leküldtek az objektum felszínére. A NASA New Horizons küldetésében pedig a Kuiper-öv legnagyobb lakóját, a Plútót figyelték meg közelebbről, és az űrszonda most is úton van, hogy megközelítse az öv 2014 MU69 jelű objektumát.

A kutatópáros szerint más elméletek is igaznak bizonyulhatnak, ám a most rendelkezésre álló adatok alapján nagyon is elképzelhető, hogy a Plútó egyfajta űrbéli gyűjteménye az üstökösöknek. 

(Borítókép: NASA)