Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Opiodjárvány: már a kagylókban is megjelent a szer az amerikai partoknál

2018.05.26. 11:33

Már az USA part menti vizeinek élőlényeiben is kimutatható az opioid – derült ki egy kutatásból, amiről a Quartz számolt be

A washingtoni egyetem laboratóriumában három Seattle-környéki kikötőből gyűjtött kagylókat vizsgáltak meg a Puget-öböl Intézet kutatói. Azért kagylókat, mert ezeken az állatokon jelentkezik először, ha valamilyen szennyezés jut a természetes vizekbe, ugyanis a kagylók naponta nagyjából két liter vizet szűrnek át az emésztőrendszerükön. Miközben kinyerik a táplálékul szolgáló mikroszkopikus algákat és baktériumokat, a vízbe jutott egyéb anyagok is átfolynak rajtuk, és lerakódnak a testükben (ezért sem tanácsos városokhoz közeli, part menti vizekből származó kagylókat fogyasztani). 

A Seattle-környéki tengerből vett kagylókban a kutatók kimutatták az oxikodon nevű hatóanyag maradványait. Ez egyfajta opioid, vagyis erősen addiktív narkotikum, egyike azoknak a szereknek, amelyek az utóbbi években súlyos népegészségügyi krízist okoznak az Egyesült Államokban. 

A kagylókban található mennyiség ezerszer kisebb volt annál, amennyi hatással lehetne egy a kagylót megevő emberre, de a kutatóintézet közleménye szerint jól jelzi az opioidjárvány súlyosságát: már a szennyvíztisztítás után visszamaradt drogmennyiség is eléri azt a szintet, hogy hatással legyen az élővilágra.

A tudósok a környéken élő tengeri halak egészségéért is aggódnak, mert ezek érzékenyen reagálnak az opioidra. A zebrahalak megfigyelések szerint konkrétan megtanulják, hogyan adagolják maguknak a szert, ha az elérhető, és fennáll a veszélye, hogy ugyanez igaz a lazacokra is.