Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon

2018.05.28. 13:22

Tizenkét óriás ámbráscet sodródott partra Új-Zélandon, a 12-14 méter hosszú tengeri emlősök az Északi-sziget Kaupokonui partvidékének közelében vetődtek szárazföldre az elmúlt napokban, közölte hétfőn az ország tengervédelmi hivatala (DOC).

A szakértők azt feltételezik, hogy a 12 állat – valamennyien hímek, egyazon csordából – már a vízben elpusztult. A tizenkét tetem közül nyolcat még csütörtökön fedeztek fel a sziget nyugati partjainak egy nehezen megközelíthető részén, aztán még hármat és végül egy tizenkettediket vasárnap.

Új-Zélandon előfordul, hogy cetek egész csoportjai keverednek a partokra, ám az nagyon ritka, hogy a hatalmas testű ámbráscetekkel történik ilyesmi. A 12 óriás bálna pusztulása fejtörést okoz a szakértőknek. Mintákat vettek csütörtökön a tetemekből, az eredményekre még várni kell. Eddig egyetlen állatot sem temettek még el, kettőt előkészítettek, remélik, hármat sikerül a héten elföldelni - mondta Des Williams, a hivatal szóvivője.

(MTI)