Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötzinek érelmeszesedése is volt

2018.05.29. 09:47

Ötzi, a legöregebb európai múmia maradványait az indiszkréció határait jócskán túllépve elemezték a tudósok. Tudjuk róla, hogy

A Bolzanói Kórház radiológusai három helyen is mészlerakódást észleltek Ötzi szívénél . A szív területén kívül a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál is találtak meszesedést.

A szakértők a RöFo - Fortschritte auf dem Gebiet der Röntgenstrahlen című szaklapban mutatták be az eredményeiket. A tanulmány szerint Ötzi koszorúér-meszesedése egy ma élő 40-50 éves, világos bőrű férfiénak felel meg. Mivel Ötzi nem ülőmunkával töltötte az életét, az érelmeszesedésnek főként genetikai okai lehettek. Ötzi genomját 2012-ben tárták fel; ekkor állapították meg, hogy genetikai hajlama volt a kardiovaszkuláris megbetegedésekre.

Ötzi jellegzetes kéztartása miatt 2013-ig nem volt lehetséges átfogó komputertomográfiás felvétel készítése. (A múmia jobbra kinyújtva tartja a bal karját a teste előtt.) Az új CT-felvételek már a múmia teljes mellkasi területét vizsgálhatták. Az elemzés során derült fény a mellkasban, a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál lévő meszesedésekre. 

Az érelmeszesedésre vonatkozó információkat betáplálták egy olyan mértékrendszerbe, amely a meszesedések térfogatából és méretéből következtet az etnikumok, nemek és életkorok különbözőségeire. Ötzi ezen rendszer alapján a kaukázusi, tehát világos bőrű emberek csoportjába sorolható.

Patrizia Pernter kutató szerint Ötzi nemcsak az érelmeszesedés egyik legrégebbi bizonyított esete, hanem orvosi példája annak is, hogy valószínűleg a genetikai hajlam a legfontosabb kiváltó oka az artéria- és koszorúér-meszesedésnek.

(MTI)