Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Holdhoz és a Marshoz

2018.05.30. 15:59

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) következő hónapban útnak induló új legénysége egy sor olyan kísérletet végez majd el munkája során, amelyek közül több a Holdra és a Marsra vezető jövőbeli hosszú távú missziókat készíti elő – írja az MTI.

Alexander Gerst német asztronauta, aki már második missziójára indul az ISS-re elmondta, hogy fél év alatt mintegy 300 kísérletet fognak végezni, ezek legalább fele azonban korábbi kísérletek folytatása lesz majd.

A Horizontok névre keresztelt misszió során először viszik fel az űrbe az újonnan kifejlesztett, valós idejű 3D-s mikroszkópot, amely a Flumias nevet viseli és dinamikus sejtfolyamatok megfigyelésére szolgál. Ennek segítségével fény derülhet például arra, hogy az emberi immunsejtek miként fejlődnek a fedélzeten.

A projekt, amely a stressz immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálja, a kutatók reményei szerint hasznos lesz a népesség egészére nézve is, de legfőképpen a Marsra induló asztronauták számára lesz majd fontos. Emellett más fiziológiai vizsgálatokat is végezni fognak, melyekkel a tüdő egészségét kutatják majd a Föld felszínén és az űrben.

Gerst egy Cimon nevű robotot is magával visz, amelyet szóbeli parancsok követésére programoztak, feladata pedig

  • a karbantartásban és a javítási munkákban való segítség
  • és a kísérletek dokumentálása lesz,
  • egyben pedig beszélgető- és sportpartner is lesz.