Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dinoszauruszokat kiirtotta az aszteroida, de az életet nem tudta

2018.05.31. 14:21

66 millió éve egy 9,9 kilométer átmérőjű kisbolygó csapódott a mai Mexikó területén található Yucatán-félszigetbe. A növény- és állatvilág közel 70 százaléka kipusztult – és velük a dinoszauruszok is. Egy új kutatás szerint az eddig véltnél jóval korábban, már 30 ezer évvel az aszteroida becsapódása után visszatérhetett az élet a Mexikói-öbölbeli Chicxulub-kráterbe.

A nemzetközi projekt kutatói két éve fúrásokat végeztek a nagyjából 200 kilométer átmérőjű meteoritkráterben. A 800 méteresnél is hosszabb furatminták feldolgozásában részt vett Ludovic Ferriere, a bécsi Természettudományi Múzeum meteoritkutatója is. Egy hónapon át mindennap 12 ország 30 kutatója elemezte két műszakban a mintákat.

Az austini Texasi Egyetem vezetésével a kutatók a furatokban lévő mikrokövületek, egysejtű organizmusok, többek között algák és planktonok maradványaival bizonyították, hogy

az élőlények nagyon gyorsan visszahódították a krátert; az eredmények alapján már 2-3 évvel a becsapódás után megjelent a kráterben az élet.

30 ezer évvel később már fitoplanktonban gazdag volt a terület, így sokféle fajból álló életközösség alakulhatott ki.

A kutatást vezető Cris Lowery, a Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének tudósa szerint az élet meglepő gyorsasággal tért vissza a kráterbe. Eddig ugyanis abból indultak ki, hogy a káros környezeti hatások, például a mérgező fémek miatt a kráterek környezetében különösen sokáig tarthatott, amíg ismét megvetették a lábukat az élőlények.

A kutatók hangsúlyozták: nem lehet általánosságban megjövendölni, hogyan újul meg az élet egy aszteroida becsapódása után. Az eredmények alapján az élet visszatérése elsősorban helyi tényezőktől függ. A világ más területein egy-egy becsapódás után 300 ezer évig is eltarthatott, míg az élet a Chicxulub-kráteréhez hasonló formában regenerálódott.

Miközben a világ más részein gyűjtött furatmintákban csak néhány milliméter olyan anyag van, amely a becsapódás utáni pillanatokban rakódott le, a Chicxulub-kráterből vett furatokban több mint 130 méter vastag ez a réteg. A kutatók így a kövületállomány napi, heti, havi és éves változására is következtetni tudnak. Ferriere szerint

a becsapódási kráter egy egész könyvnyi ismeretet rejt az élet visszatértéről, miközben máshol csak néhány oldalnyit találunk.

(MTI)