Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A víz nem egy folyadék. Hanem kettő

2018.05.31. 16:35

A vízmolekulákról tudjuk, hogy két különböző izomer formájában léteznek. Ez a különbség atomi szinten enyhén eltérő tulajdonságaikon alapszik. Svájci kutatók a világon elsőként elkülönítették a kétféle izomert, hogy bemutassák, milyen különbözően viselkednek vegyi reakciók hatására.

A vízmolekulák egyetlen oxigénatomból állnak, ami két hidrogénatomhoz kapcsolódik. Ezek tovább oszthatók a hidrogénatom magjának egyik tulajdonsága, a spin alapján, ami a részecskék saját, belső impulzusmomentuma, vagyis perdülete. A spin nem arra utal, hogy a részecskék tényleg pörögnek, de az atommagnak ez a jellemzője befolyásolja a vízmolekulák rotációját.

Ha a két hirdogénatom nukleáris spinje ugyanabba az irányba rendeződik, az az ortovíz; ha különböző irányba, az a paravíz.

Ha az izomerek nagyon hasonlók, nagyon nehéz különválasztani őket. A kutatást vezető Stefan Willitschnek és kollégáinak elektromos mezők használatával sikerült a művelet. Megvizsgálhatták, hogyan lépnek kölcsönhatásba a víz különböző formái más reagensekkel. A kísérlethez ultrahideg nitrogénből és hidrogénből álló diazenílium-iont (N2H+) használtak. Végül arra jutottak, hogy a paravíz 25 százalékkal gyorsabban lépett reakcióba a diazeníliummal, mint az ortovíz.

GettyImages-151043480
Fotó: Bsip

Mivel a H2O molekulák rotációját befolyásolja a nukleáris spin, ebben a kémiai reakcióban különbözőképpen ható erők lépnek fel a partnerek között. A kutatók ezt a megfigyelésüket számítógépes modellekkel is alátámasztották. 

Willitsch szerint a kutatás segíthet más kémiai reakciók feletti irányítás kifejlesztésében:

Minél jobban irányítható egy kémiai reakcióban lévő molekula állapota, annál jobban lehet vizsgálni és megérteni az egy reakció alapjául szolgáló mechanizmusokat és dinamikát.

A svájci kutatók eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

(BBC News | MTI)