Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakóházak kertjében tör fel a láva Hawaiion

2018.05.31. 14:43

Lakóházak kertjében bugyborékol föl a hawaii Kilauea vulkánból származó láva. A vulkánkitörés már 28 napja tart, de sok helyi lakos még mindig nem hagyta el az otthonát. szmogon kívül a láva és az óceán találkozásakor felszabaduló mérges gázok is gondot okoznak.

Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője az M1 csütörtöki műsorában elmondta: a helyiek Pelének, a hawaii vulkánok istennőjének tulajdonítják a kitörést, és arra számítanak, hogy meggondolja magát, ezért nem hagyják el otthonaikat.

A kitörést a Hawaii Vulkáni Obszervatórium előre jelezte. A Kilauea vulkán utoljára 1955-ben tört ki; akkor 88 napig volt aktív. A napokban a láva elérhet egy üdülőtelepet, és azt a geotermikus erőművet is veszélyezteti, ami a hawaii nagy sziget áramigényének 25 százalékát adja. 

Harangi Szabolcs szerint a közeljövőben kitörhet az indonéziai Merapi vulkán is, amelynek 35 kilométeres körzetében 4 millió ember él. A vulkán az elmúlt hetekben ismét aktív; a közeli lakosokat biztonságba vitték. A Merapi 2010-es kitörésekor százezreket evakuáltak.

(MTI)