Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhappolják a gazdagok a dinócsontvázakat a tudósok elől

2018.06.03. 17:21

Hétfőn egy párizsi aukciós ház egy csaknem 9 méteres, húsevő dinoszaurusz nagyjából 154 millió éves csontvázát fogja áruba bocsátani, és bár a paleontológusok nagyon örülnének, ha kutatásokat végezhetnének rajta, a csontváz jó eséllyel egy gazdag magánszemélynél köt majd ki.

A Nature legfrissebb számában megjelent cikk szerint ráadásul egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tudósoknak és a múzeumoknak nincs elég pénze, hogy a kutatásaikhoz elengedhetetlen ősleletekhez hozzáférjenek. A hétfőn árverésre kerülő csontváz a várakozások alapján nagyjából 1,2-18 millió euróért (350-480 millió forintért) fog elkelni – írja a Quartz.

"Minden magas vételi árral végződő aukció problémás a mi szempontunkból, mert a tudomány általában szűkös költségvetéssel működik, és egyszerűen nem tudunk eleget fizetni, hogy ősleleteket gyűjtsünk, vagy hogy a piacról szerezzük meg őket" - mondta a Nature-nek David Polly, a Gerinces Paleontológiai Társaság elnöke, aki arra kérte a francia aukciós házat, hogy ne tartsák meg az árverést.

A május 17-én elküldött levél érvelése alapján az ősleletek az emberiség kollektív természeti örökségének részei, ezért közösségi tulajdonban kellene tartani őket. Ennek ellenére az amerikai törvények alapján ha valakinek a magántulajdonát képező területen találnak ősleleteket, akkor a csontok a tulajdonost illetik: így kerülnek aukciós házakhoz a tudományos szempontból fontos leletek. Más lelőhelyeken, Kínában, Argentínában és Mongóliában törvény tiltja a csontvázak exportját.

A paleontológusoknak viszont elég fontos lenne, hogy megszerezzék a leleteket, ugyanis a tudományos konszenzus alapján még több száz felfedezetlen dinófaj van. A Quartznak nyilatkozó paleontológusok között ugyanakkor olyan is van, aki szerint problémás, hogy nem tudnak hozzáférni a leletekhez, de ő az országok jogalkotásra vonatkozó szuverenitását is tiszteletben tartja, és elfogadja, hogy az USA-ban ennyire komolyan veszik a magántulajdont. Egy amerikai paleontológus a lapnak azt mondta, nem várható, hogy az USA-ban a közeljövőben könnyebbé tegyék a múzeumoknak az ősleletekhez való hozzáférést.