Natália
1 °C
7 °C

Lézerek, robotok és tiszta víz az új nemzeti kutatások között

2018.06.04. 13:30

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával öt nemzeti kutatás-fejlesztési program indul tíz új projekttel, összesen 5 milliárd forint támogatással – írja az MTI az M1 csatorna nyomán.

Magyarország kutatói számos területen a nemzetközi élvonalba tartoznak. A Nemzeti kiválósági program 2018. évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a hazai kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. Cél, hogy a nyertes pályázatok ipari projektek, informatikai fejlesztések és társadalmi programok indítását eredményezzék

– mondta Pálinkás József, az NKFIH elnöke a hivatal közleménye szerint.

A támogatott projektek az alábbi öt terület valamelyikére összpontosítanak:

  • a szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások (3 projekt),
  • a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások (1 projekt),
  • a magyar társadalom biztonságának elősegítése (4 projekt az élemiszer-, kiber- és földrengésbiztonság, illetve a pszichológiai biztonságérzet területén),
  • „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program (1 projekt),
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai (1 projekt).

Az NKFIH pályázatán Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyei kaphattak támogatást a kiírásban szereplő öt tématerületen induló projektjeikhez, amelyek megvalósítására 48 hónap áll rendelkezésre. Pálinkás szerint az eredményeket már egy év után elvárják, négy év után pedig értékelni tudják a programokat és dönteni tudnak a folytatásról is.

Az NKFIH 2014 óta 16 tematikus programot finanszírozott összesen 80 milliárd forint keretösszeggel, jelentős társadalmi, gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó olyan szakterületeken, mint az agykutatás, a nukleáris energia, a kvantumtechnológia, az agrárinnováció, az anyagtudomány vagy a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?