Natália
1 °C
7 °C

Találhattak egy részecskét, ami elvileg nem létezik

01-0697.hr
2018.06.04. 14:31

Egy amerikai laboratórium az eddigi legszilárdabb bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy léteznek a még csak elméletben feltételezett részecskék, a steril neutrínók – írja a Science Alert.

A neutrínó a könnyű elemi részecskék egyik fajtája. A részecskék világában nem jelentős gravitáció kivételével csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt, erős kölcsönhatásban nem kimutatható. Elektromos töltése nincs, semleges, emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül közömbös az anyaggal szemben: egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak fele haladna át anélkül, hogy akár csak egyetlen atommal ütközne. Neutrínók többféle forrásból is származhatnak, a tudósok a távoli világegyetemből érkezők mellett megkülönböztetnek mesterséges (atomerőművekben keletkező), földi, légköri és napneutrínókat (szoláris neutrínókat).

A részecskefizika standard modellje szerint a neutrínók három alakban fordulnak elő. Ezek az elektronneutrínók, a müonneutrínók és a tauneutrínók, létezésüket már kísérletekkel is igazolták. Az eddigi feltevések szerint azonban létezhet egy negyedik típusú, steril neutrínó is, amely nem vesz részt a standard modellben leírt gyenge kölcsönhatásban sem.

A chicago melletti Fermilab MiniBooNE nevű neutrínódetektora most a vártnál sokkal több neutrínót érzékelt, amire a kutatók szerint a legjobb magyarázat a steril neutrínók jelenléte.

Ez nem az első ilyen eredmény, a kilencvenes években a Los Alamos-i LSND neutrínódetektor is a standard modell szerint túl nagy mennyiségű neutrínót észlelt, és a feltételezett magyarázat már akkor is a steril neutrínók jelenléte volt. Az akkori kísérlet a kritikák szerint csak számolási hiba volt, a mostani viszont sokkal biztosabban mutatta ki ugyanazt.

Ez izgalmas felfedezés lenne, hiszen ellentmondana a ma elfogadott standard modellnek, sőt egyes feltételezések  szerint a titokzatos sötét anyagot is ezek az extrém nehezen megfigyelhető részecskék alkothatják. Mindezzel az a probléma, hogy eddig nemcsak, hogy nem sikerült igazolni a steril neutrínók létezését, de több korábbi kísérlet is arra jutott, hogy ez a részecsketípus szinte biztosan nem létezik. A legnagyobb ilyenről, egy 2016-os antarktiszi kísérletről akkoriban mi is írtunk.

Mindenképpen további kutatásokra van szükség, vagy azért, hogy igazolják a mostani eredményeket, és felfedjék, ha valóban léteznek a steril neutrínók, a többi kísérlet miért nem találta meg őket; vagy azért, hogy kiderítse, mi okozta a fenti anomáliát az említett két kísérletben, ha nem a steril neutrínók.

Az eredmények még nem jelentek meg lektorált folyóiratban, egyelőre az arXivról tölthetők le.

(Borítókép: A MiniBooNE detektor belseje - forrás:  fnal.gov)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?