Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évi 300 tengeri állat pusztul el Thaiföldnél a műanyagszeméttől

2018.06.05. 08:31

Évente legkevesebb 300 tengeri állat – köztük delfinek és teknősök – pusztul el a thaiföldi vizekben lenyelt műanyagoktól – közölte hétfőn az MTI beszámolója szerint Thon Thamrongnavaszavat thaiföldi tengerbiológus azzal kapcsolatban, hogy napokig tartó agonizálás után Thaiföld déli részén egy csatornában elpusztult egy delfin, amelynek gyomrában nyolckilónyi műanyagzacskót találtak.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin öt nejlonzacskót hányt ki röviddel a péntek délután bekövetkezett kimúlása előtt, majd a felboncolt állatban további 80 zacskót találtak a thaiföldi környezetvédelmi minisztérium tengeri és tengerparti erőforrásokkal foglalkozó osztálya szerint.

Az állatra Szonghkla tartományban, a maláj határ közelében bukkantak a múlt hét elején. Már akkor nagyon rossz állapotban volt, és bár önkéntesek és állatorvosok öt napon át odaadóan küzdöttek a megmentéséért – még napernyővel is védték a kiszáradástól –, minden erőfeszítés hiábavaló volt.

A műanyagzacskóktól elpusztult delfin esete is azt jelzi, hogy Thaiföld vesztésre áll a műanyaghulladék ellen vívott harcban – írja közhasznú hírszolgálatában a Thomson Reuters Foundation. A thaiföldi kormány már több kampányt is indított a műanyagzacskók túlzott használata ellen, de teljesen eredménytelenül. Konkrét célok és eszközök hiányában még azok sem tudnak mit tenni, akik szeretnék megóvni a környezet.

Világviszonylatban évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék – palack, zacskó, csomagolóanyag – szennyezi a tengereket, az élővilág pusztulását okozva, és végső soron bekerül az emberi táplálkozási láncba is. Thaiföld az egyik fő kibocsátó, Indonéziával, Kínával, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal közösen több műanyaggal szennyezi a tengereket, mint a világ többi része együttvéve – állapította meg a washingtoni központú Ocean Conservancy természetvédelmi szervezet.

Thon Thamrongnavaszavat szerint a szerteszét hagyott műanyag szemét nemcsak a tengeri élőlényeket öli meg, hanem eltorlaszolja a csapadékvíz természetes útját is, növelve az árvízveszélyt, főleg a városokban, és ez is felelőssé tehető az olyan gyilkos áradásokért, mint amilyenek az indiai Mumbaiban vagy a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában puszítottak a közelmúltban.

Túl sok műanyagot használunk. Az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk, hogy újrahasznosítjuk a műanyagot, főleg a zacskókat

– mondta a tengerbiológus a Thomson Reuters Foundationnek.

A túlzott műanyaghasználat által okozott problémákról, illetve az Európai Unió megoldási kísérleteiről néhány napja ebben a cikkben írtunk részletesen.