Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Évi 300 tengeri állat pusztul el Thaiföldnél a műanyagszeméttől

2018.06.05. 08:31

Évente legkevesebb 300 tengeri állat – köztük delfinek és teknősök – pusztul el a thaiföldi vizekben lenyelt műanyagoktól – közölte hétfőn az MTI beszámolója szerint Thon Thamrongnavaszavat thaiföldi tengerbiológus azzal kapcsolatban, hogy napokig tartó agonizálás után Thaiföld déli részén egy csatornában elpusztult egy delfin, amelynek gyomrában nyolckilónyi műanyagzacskót találtak.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin öt nejlonzacskót hányt ki röviddel a péntek délután bekövetkezett kimúlása előtt, majd a felboncolt állatban további 80 zacskót találtak a thaiföldi környezetvédelmi minisztérium tengeri és tengerparti erőforrásokkal foglalkozó osztálya szerint.

Az állatra Szonghkla tartományban, a maláj határ közelében bukkantak a múlt hét elején. Már akkor nagyon rossz állapotban volt, és bár önkéntesek és állatorvosok öt napon át odaadóan küzdöttek a megmentéséért – még napernyővel is védték a kiszáradástól –, minden erőfeszítés hiábavaló volt.

A műanyagzacskóktól elpusztult delfin esete is azt jelzi, hogy Thaiföld vesztésre áll a műanyaghulladék ellen vívott harcban – írja közhasznú hírszolgálatában a Thomson Reuters Foundation. A thaiföldi kormány már több kampányt is indított a műanyagzacskók túlzott használata ellen, de teljesen eredménytelenül. Konkrét célok és eszközök hiányában még azok sem tudnak mit tenni, akik szeretnék megóvni a környezet.

Világviszonylatban évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék – palack, zacskó, csomagolóanyag – szennyezi a tengereket, az élővilág pusztulását okozva, és végső soron bekerül az emberi táplálkozási láncba is. Thaiföld az egyik fő kibocsátó, Indonéziával, Kínával, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal közösen több műanyaggal szennyezi a tengereket, mint a világ többi része együttvéve – állapította meg a washingtoni központú Ocean Conservancy természetvédelmi szervezet.

Thon Thamrongnavaszavat szerint a szerteszét hagyott műanyag szemét nemcsak a tengeri élőlényeket öli meg, hanem eltorlaszolja a csapadékvíz természetes útját is, növelve az árvízveszélyt, főleg a városokban, és ez is felelőssé tehető az olyan gyilkos áradásokért, mint amilyenek az indiai Mumbaiban vagy a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában puszítottak a közelmúltban.

Túl sok műanyagot használunk. Az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk, hogy újrahasznosítjuk a műanyagot, főleg a zacskókat

– mondta a tengerbiológus a Thomson Reuters Foundationnek.

A túlzott műanyaghasználat által okozott problémákról, illetve az Európai Unió megoldási kísérleteiről néhány napja ebben a cikkben írtunk részletesen.