Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hétköznapi változtatásokkal is meg lehetne menteni a világot

2018.06.05. 15:50

 

Másfél Celsius-fokban lehetne korlátozni a globális felmelegedést, ha olyan hétköznapi dolgokon változtatnánk, mint az utazás módja, a házak fűtése és hűtése – ismerteti az MTI egy új nemzetközi kutatás fő megállapításait.

Ez a tanulmány az első, amelyik megmutatta, hogyan lehet elérni a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásban kitűzött célt – a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – kísérleti technológiák használata nélkül. (Utóbbiak közül a tudósok többek között a szén-dioxid-leválasztást és tárolást – CCS, carbon capture and storage – említik, amikor a légkörből vegyi eljárással kivonják a szén-dioxidot és tárolóba sajtolják.)

Az amerikai IIASA kutatóintézet tudósai számos létező újítást vizsgáltak meg, amelyek segítenének csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ha elterjednének. Részletesen tanulmányozták a közlekedésben, a házakban, a munkahelyeken és a fogyasztási cikkek előállításában lévő lehetőségeket. Azt találták, hogy

2-4-szeres csökkenést lehetne elérni az emberek és az áruk szállítása, az épületek kényelme és a növekvő népesség igényeinek kielégítése miatti energiafelhasználásban.

Nature Energy szaklapban megjelent tanulmány többek között az alábbi megállapításokra jut:

  • A nagy energiahatékonyságú elektromos közlekedési eszközök megosztásos vagy igény szerinti használata 2050-re 60 százalékkal csökkenthetné a közlekedés energiaigényét, ezzel együtt mérsékelné a járművek számát az utakon.
  • 15 százalékkal csökkenne 2050-re az energiaigény, ha az új házak építésekor és a régiek felújításakor szigorú szabályok határoznák meg a fűtés és a hűtés technológiáját.
  • Egészségesebb, kevesebb vörös húst tartalmazó étrenddel mérsékelni lehetne a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, illetve az erdőfelület egy olaszországnyi és bangladesnyi területtel növekedne.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához eddig példátlan erőfeszítésekre lenne szükség mind a törvényhozók, mind az üzleti élet és a egyes emberek részéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!