Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétköznapi változtatásokkal is meg lehetne menteni a világot

2018.06.05. 15:50

 

Másfél Celsius-fokban lehetne korlátozni a globális felmelegedést, ha olyan hétköznapi dolgokon változtatnánk, mint az utazás módja, a házak fűtése és hűtése – ismerteti az MTI egy új nemzetközi kutatás fő megállapításait.

Ez a tanulmány az első, amelyik megmutatta, hogyan lehet elérni a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásban kitűzött célt – a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – kísérleti technológiák használata nélkül. (Utóbbiak közül a tudósok többek között a szén-dioxid-leválasztást és tárolást – CCS, carbon capture and storage – említik, amikor a légkörből vegyi eljárással kivonják a szén-dioxidot és tárolóba sajtolják.)

Az amerikai IIASA kutatóintézet tudósai számos létező újítást vizsgáltak meg, amelyek segítenének csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ha elterjednének. Részletesen tanulmányozták a közlekedésben, a házakban, a munkahelyeken és a fogyasztási cikkek előállításában lévő lehetőségeket. Azt találták, hogy

2-4-szeres csökkenést lehetne elérni az emberek és az áruk szállítása, az épületek kényelme és a növekvő népesség igényeinek kielégítése miatti energiafelhasználásban.

Nature Energy szaklapban megjelent tanulmány többek között az alábbi megállapításokra jut:

  • A nagy energiahatékonyságú elektromos közlekedési eszközök megosztásos vagy igény szerinti használata 2050-re 60 százalékkal csökkenthetné a közlekedés energiaigényét, ezzel együtt mérsékelné a járművek számát az utakon.
  • 15 százalékkal csökkenne 2050-re az energiaigény, ha az új házak építésekor és a régiek felújításakor szigorú szabályok határoznák meg a fűtés és a hűtés technológiáját.
  • Egészségesebb, kevesebb vörös húst tartalmazó étrenddel mérsékelni lehetne a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, illetve az erdőfelület egy olaszországnyi és bangladesnyi területtel növekedne.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához eddig példátlan erőfeszítésekre lenne szükség mind a törvényhozók, mind az üzleti élet és a egyes emberek részéről.