Leváltják a magyar tudomány jó királyát

D KOS20170523030
2018.06.05. 12:16

Még ebben a hónapban leváltják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) éléről Pálinkás Józsefet, aki korábban az első Orbán-kormány oktatási minisztere, majd a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt – írja a 24.hu.

Az előző ciklusban az NKFIH volt a magyar tudományos élet és innovációs kutatások fő finanszírozója. A lap úgy tudja, ez az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium felállásával megváltozik, és csak idő kérdése volt, hogy a minisztériumot vezető Palkovics László új embert nevezzen ki a közel 100 milliárd forintos éves kerettel rendelkező hivatal élére.

Pálinkás 2015 óta ült az NKFIH elnöki székében, de ahogy a 24.hu megjegyzi, már a választások után lehetett sejteni, hogy inog az a szék, hiszen április közepén a kormánymédia selyemzsinórnak is beillő támadást indított ellene: előbb a Pesti Srácok, majd annak nyomán Bayer Zsolt is nekiment, a Pesti Srácok cikke szerint egyenesen "Pálinkás volt a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek".

A lap leginkább azt sérelmezte, hogy az elnök nyilvánosan és határozottan kiállt a CEU-t érő kormányzati támadás ellen. Pálinkás ugyanis még tavaly áprilisban azt mondta:

Ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit mondjuk pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia.

Úgy tűnik, Orbán Viktor inkább azon gondolkodott el, hogy nem lehetne-e az NKFIH élére megbízhatóbb embert találni – ahogy ezt a fenti Pesti Srácok-cikk is előrejelezte, amikor azt írta, "hasznosabb lenne olyan embereket előtérbe helyezni, akik a kormányzati feladatok elvégzését tartják elsődlegesnek, és nem igyekeznek mindenáron a »nemzetközi tudományos közvélemény« elvárásainak megfelelni."

Ahogy a választások előtt az elmúlt nyolc év magyarországi tudományfinanszírozási helyzetét áttekintő cikkünkben írtuk, az NKFIH úgy vált a hazai tudományos élet központi irányító szervévé, hogy az új rendszert gyakorlatilag Pálinkás személyére szabták. Bár az Indexnek nyilatkozva többet "jó királyként" jellemezték, azt több forrásunk is megjegyezte, hogy nem igazán látszanak azok az intézményi garanciák, amelyek biztosítanák a tudomány legalább részleges megvédését a politikától, ha más valaki kerülne a helyére.

A 24.hu értesüléséről az NKFIH-t is megkérdeztük, válaszukban az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz irányítottak minket. Kerestük a minisztériumot is, egyelőre sikertelenül.

Az NKFIH épp hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a támogatásával idén öt nemzeti kutatás-fejlesztési program indul tíz új projekttel, összesen 5 milliárd forintos keretből.

(Borítókép:  Pálinkás József (j3) és  Orbán Viktor (b2)  a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont átadott épületegyüttesét az ünnepélyes megnyitón 2017. május 23-án - f otó: Koszticsák Szilárd)  • Tippek
  • Hírek