Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Szaturnuszon minden délben látható a sarki fény

2018.06.05. 20:29

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a Szaturnusz gyors tengelyforgása miatt délben sarki fény látható a bolygón, ami elsősorban azért érdekes, mert a korábbi kutatások alapján az sem volt biztos, hogy egyáltalán kialakulhat a jelenség a bolygó nappali oldalán – írja az MTI.

A Földön ugyebár akkor jelentkezik sarki fény, amikor a Napon napkitörések keletkeznek, és az ebből származó mágneses mező töltött részecskéinek egy része a mágneses pólusok körüli tartományban bejut a Föld légkörébe. Ezek a részecskék a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba.

Hasonló folyamat figyelhető meg a Vénuszon, a Marson, a Jupiteren, a Szaturnuszon és az Uránuszon is, a Szaturnusz esetében most a bolygó kerül 13 évig keringő Cassini űrszonda adatait vizsgálták, különös tekintettel azokra, melyek több információt szolgáltatnak a bolygó mágneses rekonnekcióiról.

Ez az a folyamat, melynek során a mágneses energia részecskeenergiává alakul, a korábbi kutatások azonban eltérő dolgokra találtak bizonyítékokat. Az egyik magyarázat szerint 

  • mágneses rekonnekciók a Szaturnusz magnetopauzájának nappali oldalán keletkeznek – ez az a régió, ahol a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere egyensúlyban van,
  • de arra is találtak bizonyítékokat, hogy a Szaturnusz egyenlítőjének a közelében lévő plazmagyűrű, a magnetodiszk éjszakai oldalán keletkezik sarki fény,
  • más kutatók szerint pedig a bolygó magnetodiszkjének nappali oldalán nem is lehetséges a rekonnekció, mert a napszél túlságosan megvastagítja a magnetodiszket.

A most megjelent tanulmányban ugyanakkor bizonyítékot találtak arra, hogy igenis léteznek rekonnekciók délben a magnetodiszken, ami a Szaturnusz nagy tengelyforgási sebességének köszönhető. A sebesség hatására valószínűleg kellően elvékonyodik a magnetodiszk, így létrejön a sarki fény.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy más bolygókon is lehetnek olyan sarki fények, amiket csak azért nem vettek észre, mert a bolygó forgási sebességét nem kalkulálták bele a számításokba, emellett pedig a Jupiterből érkező megmagyarázhatatlan pulzálás mögött is ez a folyamat állhat.