Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Alzheimer-falu épül Franciaországban

2018.06.06. 12:50
Barátságos, a kórházi környezet helyett sokkal természetesebb élőhelyet kínál majd a Délnyugat-Franciaországban épülő Alzheimer-falu. Az első betegek várhatóan 2019 végén költözhetnek be.

A francia Dax mellett épülő falu mintáját egy holland, Amszterdamhoz közeli Alzheimer-település adta. Az elképzelés az, hogy amennyiben az ápolásra szoruló betegek nem kórházi környezetben, fehér egyenruhában grasszáló ápolók körében élik le az életüket, talán nem is csak kellemesebb lesz a életük, de még eredményesebb is lehet a kezelésük – tudósított a BBC.

Jean-François Dartigues professzor, a bordeaux-i CHU Pellegrin Egyetemi Kórház neurológusa és epidemiológusa szerint az Alzheimer-kór és a kapcsolódó betegségek Franciaországban már ma is több mint egymillió beteget érintenek, és évente több mint 200 ezer új esetet diagnosztizálnak. A betegség gyógyíthatatlan, nincsen olyan ma ismert eljárás, amely képes lenne megfékezni.

De mit jelent az, hogy Alzheimer-falu? 

A francia település úgy néz ki, mint egy hagyományos középkori kisváros, erőddel a középpontjában. Csak itt az erőd egy szupermarket, egy étterem vagy egy fodrászat, olyan helyek, ahol találkozni lehet, ahol több lehet a betegek számára a természetes interakció, amelyek segítségével kiszakadhatnak óhatatlan elszigeteltségükből.

A faluban gyakorlatilag nincsenek kerítések, az utak biztonságosak.

Az ápolásra szoruló betegek nincsenek magukra hagyva, de a tervek szerint a száz ápoló, illetve az önkéntesek civil ruhában teljesítenek majd szolgálatot a településen,

és az ápolás is alternatív terápiát jelent majd, például több speciálisan kiképzett kutya is segíti majd a betegeket.

Mindez nemcsak kellemesebb környezetet jelent, de a francia szervezők szerint egyfajta kutatási lehetőséget is, mert össze lehet majd hasonlítani a hagyományos és az alternatív terápiák eredményeit.