Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alzheimer-falu épül Franciaországban

2018.06.06. 12:50
Barátságos, a kórházi környezet helyett sokkal természetesebb élőhelyet kínál majd a Délnyugat-Franciaországban épülő Alzheimer-falu. Az első betegek várhatóan 2019 végén költözhetnek be.

A francia Dax mellett épülő falu mintáját egy holland, Amszterdamhoz közeli Alzheimer-település adta. Az elképzelés az, hogy amennyiben az ápolásra szoruló betegek nem kórházi környezetben, fehér egyenruhában grasszáló ápolók körében élik le az életüket, talán nem is csak kellemesebb lesz a életük, de még eredményesebb is lehet a kezelésük – tudósított a BBC.

Jean-François Dartigues professzor, a bordeaux-i CHU Pellegrin Egyetemi Kórház neurológusa és epidemiológusa szerint az Alzheimer-kór és a kapcsolódó betegségek Franciaországban már ma is több mint egymillió beteget érintenek, és évente több mint 200 ezer új esetet diagnosztizálnak. A betegség gyógyíthatatlan, nincsen olyan ma ismert eljárás, amely képes lenne megfékezni.

De mit jelent az, hogy Alzheimer-falu? 

A francia település úgy néz ki, mint egy hagyományos középkori kisváros, erőddel a középpontjában. Csak itt az erőd egy szupermarket, egy étterem vagy egy fodrászat, olyan helyek, ahol találkozni lehet, ahol több lehet a betegek számára a természetes interakció, amelyek segítségével kiszakadhatnak óhatatlan elszigeteltségükből.

A faluban gyakorlatilag nincsenek kerítések, az utak biztonságosak.

Az ápolásra szoruló betegek nincsenek magukra hagyva, de a tervek szerint a száz ápoló, illetve az önkéntesek civil ruhában teljesítenek majd szolgálatot a településen,

és az ápolás is alternatív terápiát jelent majd, például több speciálisan kiképzett kutya is segíti majd a betegeket.

Mindez nemcsak kellemesebb környezetet jelent, de a francia szervezők szerint egyfajta kutatási lehetőséget is, mert össze lehet majd hasonlítani a hagyományos és az alternatív terápiák eredményeit.