Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varázslatos videót készített az éjszakai égboltról egy magyar amatőrcsillagász

2018.06.06. 14:03

A déli égbolt Magyarországról jórészt láthatatlan szépségeivel varázsolja el a szemlélőt egy magyar amatőrcsillagász egész éjszakás namíbiai videója  – írja a Csillagaszat.hu.

A namíbiai májusban európai amatőrcsillagászok keresik fel a csillagászati megfigyelésekre felkészült asztrofarmokat, amelyek kiváló csillagos eget és ellátást kínálnak a fényszennyezett kontinensről érkezőknek. Évről évre magyar asztrofotósok is visszatérnek ide, én is egy ilyen csapat tagjaként jártam a csodálatos déli ég alatt

– írja a videót készítő Borovszky Péter.

"A felvételt a 2018 májusi namíbiai expedíció alkalmával készítettem fotóállványról egy olyan kiegészítővel, amely hozzávetőlegesen csillagidővel forgatta a kamerát, így jött létre a balról jobbra történő svenkelés" – olvasható a Csillagászat.hu-ra írt beszámolójában.

"Az egész éjszakát bemutató videón láthatjuk a Tejutat, annak is a legfényesebb részét, a Sagittarius vidékét. A képmező felső részén mintha lyukas lenne az égi szőnyeg: ez a híres sötétköd, a Szeneszsák. Szomszédságában látható a Dél Keresztje. A felvétel első felében feltűnő fényes »csillag« a Jupiter, amely hazánkból is látható, azonban rendkívül alacsonyan, déli irányban. A felvétel közepén, a Tejút alatt feltűnő két halvány felhő nem más, mint galaxisunk két kísérője, a Nagy- és a Kis Magellán-felhő. További érdekesség, hogy az éjszaka második felében feltűnik a zöldes színű légkörfény"

– mutatja be Borovszky a videót: