Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy mégse létezik a titokzatos kilencedik bolygó

2018.06.07. 13:29

Egy új kutatás szerint nincs szükség a kilencedik bolygó elméletére ahhoz, hogy megmagyarázzuk a Naprendszer külső vidékén tapasztalt váratlan jelenségeket, ezeket ugyanis a Kuiper-övben keringő aszteroidarajok kollektív gravitációja is előidézheti – írja a Smithonian.

Kuiper-öv nevű, Neptunuszon túli kisbolygóövben keringő  kilencedik bolygó  elméletét még 2016 elején  jelentette be  Mike Brown, a Caltech csillagásza (aki mellesleg a korábbi kilences bolygó, a Plútó visszaminősítését is kezdeményezte).  A távoli bolygójelöltet közvetlenül azóta se sikerült megfigyelni, mert ehhez nincsenek is még elég jó műszereink.  A kutatók a Kuiper-öv kisebb jeges objektumaira gyakorolt hatásából következtettek a létezésére. Ezeknek a megnyúlt és a többi bolygóéhoz képest döntött pályája egy masszívabb égitest jelenlétére utal, amelynek a gravitációs mezője torzítja a közelben elhaladó objektumok keringését. Márpedig a mérhető pályamódosulásokból a kutatók eddig arra következtetnek, hogy a legvalószínűbb magyarázat egy bolygó, amelynek a tömege a Föld és a Mars közé tehető. A legutóbbi erre utaló bizonyítékról alig néhány hete mi is beszámoltunk.

A most bemutatott új kutatás viszont egy új modellt alkalmazott a Kuiper-övben keringő kisebb aszteroidák és jeges égitestek keringésének vizsgálatához. A Boulderi Coloradói Egyetem kutatói ez alapján arra jutottak, hogy ezek a kis objektumok a nagyobb társaiknál gyorsabban keringenek, és rajokba verődve a Nap egyik oldalán csoportosulnak, így a kollektív gravitációs erejük már elég nagy ahhoz, hogy kimutatható hatással legyen a nagyobb, lassabb égitestekre.

Bár egyes kutatók szkeptikusan fogadták, hogy ezeknek a kis objektumoknak akár együttesen is lehetne akkora gravitációs ereje, hogy módosítani tudják nagyobb égitestek pályáját, a tanulmány szerzői szerint a modelljük szerint ez egyértelmű. Ann-Marie Madigan, az egyik társszerző szerint korábban azért nem jutottak a kutatások ilyen eredményre, mert az ilyen komplex rendszereknek, mint a Kuiper-öv objektumai, nagyon drága a modellezése, ezért általában kevesebb objektumot vesznek csak bele. Ők viszont most a 2300 ismert objektumból 400-at adtak hozzá a modellhez, ami már elég volt ahhoz, hogy az együttes erejük előidézze a pályamódosításokat.

A modell ugyanakkor még így se tud minden furcsaságra magyarázatot adni. Bár a pályák megnyúlásának okát ki lehet vele pipálni, azt nem, hogy miért vannak megdöntve. Vagyis maradt még azért esélye a kilencedik bolygónak is.