Natália
1 °C
7 °C

NASA-kutatók embert küldenének a Vénuszra

2018.06.07. 10:37

Bár a Vénusz a Földhöz legközelebbi bolygó, a Marssal ellentétben nem nagyon szokott felmerülni, hogy meg kéne látogatni. Ez nem csoda, hiszen meglehetősen barátságtalan terep: kénsavas felhők és talán még ma is működő vulkánok borítják, több száz Celsius-fok van a felszínén, és a nyomás is a földi százszorosa. Egy NASA-kutatók által jegyzett projekt mégis megvizsgálta, hogy nézne ki egy hipotetikus jövőbeli emberes küldetés a Föld gonosz ikertestvérére – írja a Futurism.

A kutatók a közelmúltban létrehozták a Project HAVOC nevű projektet (a név a Nagy Magasságú Vénusz Műveleti Koncepció angol rövidítése, maga a szó egyébként angolul azt jelenti, pusztítás), amely egy erősen spekulatív, 30 napos emberi Vénusz-küldetés lehetőségeit vizsgálja. Bár több ehhez szükséges technológia még nem is áll rendelkezésre, ez az első olyan terv, amely komolyan eljátszik a gondolattal, hogy embert küldjünk a forróbbik szomszédunkra.

A kutatók egy gigantikus légi kutatóállomással oldanák meg a feladatot, amely 50 kilométerrel a kénsavfelhők felett lebegne, a légkör egy olyan rétegében, ahol valamivel elviselhetőbb a hőmérséklet, mint a felszínen. A küldetés résztvevői külön érkeznének a Vénuszhoz, ahol az űrhajójuk csatlakozna az állomáshoz. Ez utóbbi leeresztve és összehajtogatva érkezne egy rakétával, a leválás után kinyitna egy nagy ernyőt, majd kihajtogatná magát, feltöltené az üzemanyagtartályait az erre a célra hozott héliummal, és ha minden jól megy, ezután már tartani tudná a biztonságos magasságot.

A helyszíni kutatás egy hónapon át tartana, ennek végeztével az asztronauták lecsatlakoznának az állomásról, és visszatérnének az űrhajójukra, amely addig a bolygó körül keringene, hogy aztán ezzel jöjjenek haza. Mivel a Vénusz jóval közelebb van, mint a Mars, az egész misszió sokkal rövidebb idő alatt lefutna, mint egy marsi emberes küldetés.

Maga az ötlet egyébként nem újdonság, a NASA már 2014-ben eljátszott a gondolattal, akkor egy videó is készült erről:

Mindez egyelőre még sci-fi, de kisebb robotos küldetések már jóval nagyobb valószínűséggel indulhatnak akár a közeljövőben is a Vénusz felfedezésére, ezt elvileg már a mai technológiák is lehetővé teszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?