Árpád
-2 °C
4 °C

Tuberkulózis-szerű betegsége lehetett egy 245 millió éve élt tengeri hüllőnek

2018.06.07. 19:27

Tuberkulózis-szerű betegség nyomait azonosították egy 245 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllő megkövesedett maradványain lengyel és amerikai kutató, írja az MTI. Az eredmények alaposan átírhatják a betegség első felbukkanására vonatkozó ismereteket.

A tuberkulózis egy fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis okoz. Ez leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de esetenként a gerincet, az agyat és a veséket is megfertőzheti. A tuberkulózisos betegeknél a bordákon is látható jelei vannak a betegségnek, általában apró hólyagok, kidudorodások formájában.

A szakemberek egy Proneusticosaurus silesiacus fosszíliáján végeztek el vizsgálatokat, és úgy vélik, hogy az ősi tengeri hüllő tuberkulózis-szerű betegségben szenvedett. Ez a fajt gyakran az ősidők fókájaként emlegetik, ami már csak azért is érdekes, mert a ma élő tengeri állatok közül a fókák a leghajlamosabbak a tuberkulózisra.

A teremtménynek hosszú nyaka, lapos koponyája és hosszú, lekerekített fogai voltak, de a szakemberek figyelmét az állat bordacsontjain lévő apró kitüremkedések keltették fel. Ezek ugyanis nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyeket a tuberkulózisos modern élőlényeknél látni.

A felfedezés után a kutatók azonnal elkezdték vizsgálni a dudorok lehetséges okait. Végül kizárták a csonttörést, a skorbutot, a gombás fertőzést és a rákot is, így a tuberkulózis maradt a legvalószínűbb ok. Az eredményeket a Royal Society Open Science című folyóiratban publikálták. 

A mostani felfedezés jelentősen átírhatja a betegség történetét, ugyanis eddig egy hárommillió évvel ezelőtt élt erszényest tartottak az első ismert tuberkulózisos betegnek. Azonban nincs olyan módszer, amellyel meg tudnák erősíteni eredményeiket, de a szakemberek úgy vélik, hogy a bordacsontokon lévő kitüremkedések erős bizonyítékként szolgálnak a fertőző betegségre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?