Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Eltömítette a teknős gyomrát a sok műanyag

000 15T8FE
2018.06.11. 15:05

Újabb védett tengeri teknős pusztult el a rengeteg lenyelt műanyagtól Thaiföldön. A közönséges levesteknős (Chelonia mydas) a múlt héten legyengülten sodródott partra az ország keleti tartománya, Csanthaburi egy strandján, két nappal később kimúlt, írták hétfői közleményükben helyi állatvédők. A teknős pusztulásának fő oka a műanyagszemét volt, mondta Virapong Laovecspraszit állatorvos, az óceánkutató központ munkatársa.

Az állatorvosok mesterséges táplálással próbálták a védett teknős életét megmenteni, ám nem jártak sikerrel, írja az MTI. Mint az alábbi képen is látható, az állat gyomrában nagyon sokféle műanyagszemetet találtak, köztük gumiszalagokat és ballondarabkákat, ezek mellett már nem fért élelem a gyomrába:

Virapong szerint a régióban partra vetett tengeri teknősök nagyjából 10 százalékának műanyag van a gyomrában vagy a tengerbe dobott szeméttől kapott fertőzést. Szakértői vélemények alapján a thaiföldi partokra évente legalább 300 tengeri állat - teknős, bálna, delfin - sodródik azért, mert műanyagszemetet evett. Legutóbb pár napja járta be a hír és a hozzá tartozó sokkoló fotó a világot, hogy egy gömbölyűfejű-delfin a gyomrában talált több mint 80 műanyagzacskó miatt pusztult el egy thai tengerparton.