Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Tömegével tépték ki a gyerekek szívét Peruban

2018.06.11. 16:46
Több mint 50 gyerek maradványait találták meg Peruban – írja az MTI. A régészek szerint körülbelül fél évezrede ölték meg őket egy áldozati rituálé keretében.

Peru északi részén, Trujillo kikötőváros közelében zajlik az ásatás, idáig 56, hat és 14 év közötti gyerek csontjait tárták fel - közölte Gabriel Prieto, a Trujillói Egyetem régésze. A város közelében állt a csimu birodalom fővárosa, Csan Csan.

Az áldozatokat gyapjúruhába csavarba, a tenger irányába ravatalozták fel. A gyermekáldozat rituáléját a 12. században létrejött csimu kultúra tagjai végezték még Amerika felfedezése előtt. A gyerekeket egy mellkasukon ejtett vágással ölték meg. Alig egy kilométerre a jelenlegi feltárás területétől néhány hónapja egy több mint140 gyermek maradványait rejtő tömegsírra bukkantak. Ilyen méretű rituális vérontásra korábban nem találtak példát az amerikai kontinensen.

A gyerekek mellcsontján lévő vágás és a bordacsontok törése arra utal, hogy az áldozatok mellkasát felvágták, valószínűleg azért, hogy a szívüket kitépjék. A világ minden táján ismert emberáldozatot elsősorban felnőtteken mutatták be. Haagen Klaus antropológus szerint az észak-perui partvidék civilizációi akkor fordultak a legnagyobb értékűnek tartott gyermekáldozathoz, ha a felnőttet nem tartották elégségesnek.