Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkoholellenes harcot hirdettek Belgiumban

2018.06.12. 14:16

Kis mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre – állapította meg egy kutatás nyomán készült jelentésében a belga közegészségügyi tanács (Hoge Gezondheidsraad, HGR). A jelentés hangsúlyozta, hogy Belgiumban a 15 évesek és az annál idősebbek körében a negyedik vezető halálok az alkoholfogyasztás – írja az MTI.

A HGR leszögezte: az alkoholfogyasztás nemcsak az olyan betegségek kockázatát növeli, mint a szív és érrendszeri betegségek, a rák és a májrendellenességek, de sok balesethez és erőszakos viselkedéshez is vezet. A HGR ezért heti 10 egység (egy egység egy deciliter bort vagy 2,5 deciliter sört jelent) alkoholban határozta meg az elfogadható fogyasztást.

A belga közegészségügyi szervezet több ajánlást is megfogalmazott az alkohol okozta egészségügyi kockázatok csökkentésére:

  • a vendéglátóhelyeken szolgáljanak fel ingyen vizet,
  • tiltsák meg az alkoholos italok reklámozását, az alkohollal kapcsolatos promóciót és szponzorációt,
  • az alkoholos italokon szerepeljenek az egészségügyi ajánlások,
  • emeljék az alkohol árát és korlátozzák az ellátást.

Egy 2013-as egészségügyi felmérés szerint a 15 éves és annál idősebb belgák 82 százaléka fogyasztott alkoholt az előző évben. A problémás alkoholfogyasztás növekedő tendenciát mutatott az elmúlt években, az alkohol miatt kórházi ellátást igénylő esetek száma 13 százalékkal nőtt.