16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Alkoholellenes harcot hirdettek Belgiumban

2018.06.12. 14:16

Kis mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre – állapította meg egy kutatás nyomán készült jelentésében a belga közegészségügyi tanács (Hoge Gezondheidsraad, HGR). A jelentés hangsúlyozta, hogy Belgiumban a 15 évesek és az annál idősebbek körében a negyedik vezető halálok az alkoholfogyasztás – írja az MTI.

A HGR leszögezte: az alkoholfogyasztás nemcsak az olyan betegségek kockázatát növeli, mint a szív és érrendszeri betegségek, a rák és a májrendellenességek, de sok balesethez és erőszakos viselkedéshez is vezet. A HGR ezért heti 10 egység (egy egység egy deciliter bort vagy 2,5 deciliter sört jelent) alkoholban határozta meg az elfogadható fogyasztást.

A belga közegészségügyi szervezet több ajánlást is megfogalmazott az alkohol okozta egészségügyi kockázatok csökkentésére:

  • a vendéglátóhelyeken szolgáljanak fel ingyen vizet,
  • tiltsák meg az alkoholos italok reklámozását, az alkohollal kapcsolatos promóciót és szponzorációt,
  • az alkoholos italokon szerepeljenek az egészségügyi ajánlások,
  • emeljék az alkohol árát és korlátozzák az ellátást.

Egy 2013-as egészségügyi felmérés szerint a 15 éves és annál idősebb belgák 82 százaléka fogyasztott alkoholt az előző évben. A problémás alkoholfogyasztás növekedő tendenciát mutatott az elmúlt években, az alkohol miatt kórházi ellátást igénylő esetek száma 13 százalékkal nőtt.  • Tippek
  • Hírek