Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnémult az Opportunity a Marson tomboló vihar miatt

2018.06.13. 23:37

Elérhetetlenné vált az Opportunity marsjáró a Marson dúló vihar miatt, amely a kutatók szerint az egyik legintenzívebb, amelyet valaha láttak a bolygón – írja a Scientific American.

A vihar, amelyet először május 30-án észleltek, mostanra már 35 millió négyzetkilométeren terül el, vagyis a bolygó felszínének negyedét betakarja, így a napenergiával működő Opportunity nem jut elég napfényhez ahhoz, hogy fenn tudja tartani a kommunikációt a földi bázissal.

Az energiahiány miatt a marsjáró összes rendszere leállhatott, kivéve azt a biztonsági funkciót, amelyek éppen arra terveztek, hogy bizonyos időközönként felébressze a szondát, és ellenőrizze, hogy rendelkezik-e már elég energiával ahhoz, hogy bejelentkezzen. A vihar intenzitása alapján úgy tűnik, erre még legalább napokig nem lesz majd képes.

Márpedig ha huzamosabb ideig nem tud feltöltődni, esélyes, hogy soha többé nem is fog, mert a fedélzetén lévő elektronika hosszabb távon nem bírja ki melegítés nélkül – ugyanígy veszett oda az Opportunity ikerszondája, a Spirit is, miután 2010-ben beleragadt a marsi homokba. Egyszer már az Opportunityvel is előfordult hasonló, amikor egy 2007-es vihar két héten át eltakarta előle a napot, de azt végül túlélte.

Az Opportunity 2003-ban indult útjára, és 2004 januárjában landolt a Marson. Eredetileg csak 90 naposra tervezték a küldetését, de ezt már így is több mint ötvenszeresen túlteljesítette: idén februárban ünnepelték az 5000. túlélt marsi napját.