Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évi 8 milliárd dollárnyi kárt okozna a korallok kihalása

GettyImages-635879828
2018.06.14. 10:23

A korallzátonyok elvesztése kétszeresére növelné a tengerpart menti áradások okozta károkat és megháromszorozná a viharok keltette hullámok pusztítását. A globális felmelegedés okozta várható tengerszint-emelkedéssel a korallzátonyok csökkenése az évszázad végére négyszeresére növelheti az áradásokat a tengerparti térségekben, írják amerikai kutatók a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányukban.

"A korallzátonyok természetes víz alatti hullámtörő gátként szolgálnak, amelyek megtörik a hullámokat és csökkentik azok energiáját. Sajnos világszerte csökken a korallzátonyok mérete és komplex volta, és már tapasztaljuk az áradások okozta károk növekedését a trópusi partvidékeken" – mondta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a Nature Conservancy kutató-és környezetvédelmi csoport vezető kutatója az AFP francia hírügynökségnek. "Nem mindegyik korallzátony pusztul, és a korallok képesek felépülni a fehéredésből, a túlhalászat és a viharok okozta károkból. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy minden térségben jelentős veszteségeket tapasztalunk" – tette hozzá.

A tengerparti fejlesztések, a homokbányászat, a dinamittal való halászat, az ipar és a mezőgazdasági szennyvíz megtizedelte a világ mintegy 71 ezer kilométernyi korallzátonyok szegélyezte partvidékét, amely a trópusokon koncentrálódik. A korall nagyon érzékeny a víz hőmérsékletének emelkedésre, amely az elmúlt időszakban egyre meredekebb és gyakoribb a klímaváltozás miatt.

A 2016. évi tengeri hőhullám elpusztította az ausztrál Nagy-korallzátony mintegy 30 százalékát. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy katasztrofális korallzátony-pusztulást idézne elő, ha a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fokkal növekedne.

Globálisan a part menti áradások évente mintegy 4 milliárd dollárnyi kárt okoznak. Ez megduplázódna, ha világszerte kipusztulna a korallzátonyok jelentős része, számolta ki Beck kutatócsoportja. A leginkább veszélyeztetett országok között van Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Mexikó és Kuba, De Szaúd-Arábia, az Egyesült államok, Tajvan és Vietnam is jóval sebezhetőbbé válna a térségbeli korallzátonyok pusztulásával.

(MTI)