Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas porfelhő ereszkedett a hőségtől szenvedő Újdelhire

2018.06.14. 13:12

Sűrű porfelhő ereszkedett az indiai főváros nagy részére kedd éjszaka, miközben a mérőállomások súlyos légszennyezést jeleznek. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki, melyben az időseknek és gyerekeknek azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon, ugyanis az Újdelhit elborító nagy mennyiségű port előre láthatóan péntekig nem tisztul ki a levegőből.

A port az ország északnyugati részén fekvő, sivatagos Rádzsasztán szövetségi államból hozta a szél a fővárosba, mondta Sunita Devi, az indiai meteorológiai szolgálat egyik tudományos munkatársa. Az Újdelhiben jelenleg uralkodó 42 fokos hőség, valamint a légköri körülmények miatt a porfelhő nem oszlik fel, tette hozzá.

A levegő minőségét ellenőrző mérőállomások adatai szerint az egészségre különösen káros finom részecskék koncentrációja kedd óta köbméterenkénti 800 és 1400 mikrogramm között volt, jócskán meghaladva a biztonságosnak tekintett köbméterenkénti 100 mikrogrammos határértéket. Helyi tudósítások szerint a fővárosiak közül sokan légszomjra, szem- és torokproblémákra panaszkodtak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) májusban közzétett, 2016-os adatokon alapuló légszennyezettségi listáját India vezeti: a világ tíz legrosszabb levegőminőségű városa található az ázsiai országban, közülük a mintegy húszmilliós lakosú Újdelhi a hatodik helyet foglalja el.

Az indiai főváros és az ország északi részének lakossága az év nagy részében fuldokol a kipufogógázban, az építkezésekről szálló porban, valamint a melegedni vágyó szegények által meggyújtott szén- és szeméttüzek füstjében. Helyi tanulmányok szerint az Újdelhiben élő gyerekek egyharmada szenved asztmában vagy egyéb légúti betegségekben. Az indiai főváros vezetése különféle intézkedéssel próbálta javítani a levegő minőségét az elmúlt években. Kitiltotta a város utcáiról a kamionokat, kiszorította a régi, magas szennyezőanyag-kibocsátású autókat, és megpróbálkozott a forgalomban részt vevő járművek számának korlátozásával.

(MTI)